Ασπερμία

Τι είναι η ασπερμία;

Η ασπερμία ανήκει στις διαταραχές εκσπερμάτισης και χαρακτηρίζεται από απουσία εκσπερμάτισης. Παρόλο που ο άνδρας έχει οργασμό, κατά την κορύφωση δεν εκσπερματώνει.  Η κατάσταση της ασπερμίας μπορεί να οφείλεται:

  • σε αδυναμία εξόδου του σπέρματος από τους επικουρικούς αδένες(προστάτης, σπερματοδόχες κύστεις).
  • σε παλινδρόμηση του σπέρματος προς την ουροδόχο κύστη (παλίνδρομη εκσπερμάτιση).

Οι άνδρες με ασπερμία παράγουν φυσιολογικά σπέρμα, όμως αυτό δεν αποβάλλεται από την ουρήθρα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής κορύφωσης. Όπως είναι φυσικό, η συγκεκριμένη κατάσταση προκαλεί προβλήματα στη σεξουαλική ζωή των ασθενών και έχει σοβαρές επιπτώσεις στη γονιμότητά τους.

Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν συνήθως ασπερμία;

Η ασπερμία ενδέχεται να προκληθεί από ποικίλα αίτια. Ειδικότερα, μπορεί να οφείλεται σε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, σε συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού, σε χειρουργικές επεμβάσεις και διάφορες παθήσεις.

Οι παθήσεις που προκαλούν ασπερμία είναι οι παρακάτω:

  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού
  • Υπογοναδισμός
  • Υποθυρεοειδισμός
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Κακώσεις του νωτιαίου μυελού

Επίσης, συγγενείς ανωμαλίες ευθύνονται για την εκδήλωση ασπερμίας. Ανατομικές ανωμαλίες, όπως για παράδειγμα οι κύστεις Müller, συμβάλλουν στην εμφάνιση ασπερμίας, προκαλώντας απόφραξη

των εκσπερματιστικών πόρων.

Η χειρουργική επέμβαση της προστατεκτομής (HoLEP, TURIS) προκαλεί συχνά ασπερμία,  όμως αυτός ο τύπος ασπερμίας οφείλεται σε παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Επίσης, οι χειρουργικές επεμβάσεις της πυέλου ενδέχεται να συμβάλουν στην εμφάνιση ασπερμίας. Τέλος, άνδρες που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει α-ανταγωνιστές, αντιψυχωσικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα και αντιανδρογόνα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ασπερμία.

Ασπερμία & Ανδρική υπογονιμότητα

Όπως είναι λογικό η ασπερμία και η ανδρική υπογονιμότητα είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Είναι μια κατάσταση που δημιουργεί προβλήματα σε άνδρες που επιθυμούν να γίνουν γονείς. Εντούτοις, τα προβλήματα που δημιουργεί η ασπερμία δεν είναι απροσπέλαστα. Η  σύγχρονη Ανδρολογία διαθέτει στη φαρέτρα της αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισής της.

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Η διάγνωση της αιτίας που προκαλεί την ασπερμία βασίζεται αρχικά στη λήψη ενός λεπτομερούς ατομικού ιστορικού. Σημαντική για τη διάγνωση είναι και η καταγραφή τυχόν φαρμακευτικής αγωγής που μπορεί να λαμβάνει ο ασθενής. Για την επιβεβαίωση ή τη διάψευση παλίνδρομης εκσπερμάτισης διενεργείται καλλιέργεια ούρων. Εάν ο ασθενής εμφανίζει παλίνδρομη εκσπερμάτιση, τότε στα ούρα εντοπίζονται σπερματοζωάρια. Στα πλαίσια διερεύνησης της υποκείμενης αιτίας  ενδέχεται να διενεργηθούν διάφορες απεικονιστικές εξετάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Ο τρόπος αντιμετώπισης της ασπερμίας εξαρτάται από το υποκείμενο αίτιο που την προκαλεί.  Δυστυχώς, σε περιπτώσεις όπου οφείλεται σε νευρολογικά νοσήματα ή έχει προκληθεί νευρική βλάβη από κάποια χειρουργική επέμβαση η αποκατάσταση είναι σχεδόν αδύνατη.

Εάν προκαλείται από κάποια φαρμακευτική αγωγή, συνίσταται η διακοπή του φαρμάκου που ευθύνεται. Η εκσπερμάτιση δεν επανέρχεται άμεσα μετά τη διακοπή, αλλά μετά από ένα χρονικό διάστημα.  Όταν η συλλογή σπέρματος είναι αναγκαία για την επίτευξη εγκυμοσύνης μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης εφαρμόζονται τεχνικές όπως αυτή της δονητικής διέγερσης του πέους ή της ηλεκτροδιέγερσης του ορθού.

Η ασπερμία αντιμετωπίζεται, εάν αναζητήσετε βοήθεια από εξειδικευμένους ανδρολόγους.  Επικοινωνήστε με την κλινική Androclinic, ένα εξειδικευμένο κέντρο Μικροχειρουργικής, Επανορθωτικής Χειρουργικής Γεννητικών Οργάνων, Ρομποτικής & Ελάχιστα Επεμβατικών Θεραπειών Προστάτη, Ανδρικής Υπογονιμότητας & Στυτικής Δυσλειτουργίας και μάθετε τα πάντα σχετικά με αυτή και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Tags: