HοLEP προστατεκτομή

Τι είναι η HoLEP προστατεκτομή;

Η HoLEP(Holmium laser enucleation of Prostate) προστατεκτομή αποτελεί την πλέον σύγχρονη χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη (ΚΥΠ). Η εφαρμογή της έρχεται να λύσει τα προβλήματα του πολύ μεγάλου προστάτη που οι μέχρι τώρα επεμβατικές μέθοδοι υστερούσαν. Ο προστάτης είναι κάτω από την ουροδόχο κύστη και αγκαλιάζει την ουρήθρα. Έτσι, η αύξηση του μεγέθους του φράζει τη δίοδο των ούρων και κάνει την ούρηση δυσχερή.

Για ποιον λόγο δεν μπορούσαν να χειρουργηθούν εύκολα οι μεγάλοι προστάτες πριν την τεχνική HoLEP;

Ανατομικά ο προστάτης είναι ένας αδένας που αποτελείται από μια κάψα. Η κάψα αυτή περιβάλλει το αδενικό τμήμα του στο κέντρο του οποίου είναι η ουρήθρα. Σε κάποιες περιπτώσεις το αδενικό τμήμα υπερτρέφεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συμπιέζει την ουρήθρα φράζοντας τη δίοδο των ούρων.

Οι μέχρι τώρα επεμβάσεις για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ξεκινούσαν από το κέντρο, την ουρήθρα δηλαδή. Έτσι, αφαιρούσαν το αδένωμα από το κέντρο προς τα έξω, προς την κάψα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το χειρουργείο των πολύ μεγάλων προστατών να είναι χρονοβόρο και όχι πάντα αποτελεσματικό. Επίσης, η χειρουργική επέμβαση με την προαναφερθείσα μέθοδο προκαλούσε αιματουρία μετεγχειρητικά, η οποία μπορεί να διαρκούσε για εβδομάδες.

Πώς πραγματοποιείται η HoLEP προστατεκτομή;

Η Holep προστατεκτομή είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε μεγάλους προστάτες. Η τεχνική της Holep προστατεκτομής είναι πρωτοποριακή, γιατί η επέμβαση συνίσταται στο να αποκολλήσει το αδένωμα από την κάψα. Η αποκόλληση αυτή πραγματοποιείται με τη χρήση laser.

Το laser εισέρχεται στο όριο κάψας- αδενώματος και προοδευτικά, προχωρώντας κυκλικά το αποκολλά από αυτήν αφαιρώντας το μαζί με την ουρήθρα που βρίσκεται στο κέντρο του. Δημιουργείται έτσι μια πολύ μεγαλύτερη ουρήθρα, της οποίας το όρια είναι πλέον η κάψα του προστάτη.

Το αδένωμα απωθείται στην ουροδόχο κύστη και στη συνέχεια με ένα ειδικό εργαλείο τεμαχίζεται σε μικρά κομμάτια και αφαιρείται. Με την τεχνική αυτή αφαιρούνται αποτελεσματικά οι πολύ μεγάλοι προστάτες, οι οποίοι θα έπρεπε ενδεχομένως να αφαιρεθούν με άλλες πιο επεμβατικές τεχνικές.

Ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική αναισθησία και η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από το μέγεθος του προστάτη που χειρουργείται.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου HoLEP;

πλεονεκτήματά της είναι αρκετά και εξαιτίας αυτού εφαρμόζεται όλο και συχνότερα για την αντιμετώπιση της ΚΥΠ. Πιο συγκεκριμένα, η HoLEP προστατεκτομή:

  • Σχεδόν εκμηδενίζει τον κίνδυνο πρόκλησης στυτικής δυσλειτουργίας.
  • Είναι ελάχιστα επεμβατική και αναίμακτη.
  • Μπορεί να θεραπεύσει οποιοδήποτε μέγεθος προστάτη, ακόμη και τους μεγάλους σε μέγεθος προστάτες.
  • Ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες πιθανής επανεπέμβασης στο μέλλον.
  • Αποτελεί την οικονομικότερη θεραπεία, αφού προσφέρει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα και σχεδόν εκμηδενίζει τις πιθανότητες ενός μελλοντικού χειρουργείου.
Μετεγχειρητικές οδηγίες

Η Holep προστατεκτομή απαιτεί νοσηλεία μιας ημέρας και την επόμενη ο ασθενής μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο. Αναλόγως της κάθε περίπτωσης ο καθετήρας μπορεί να αφαιρεθεί την επόμενη του χειρουργείου ή να παραμείνει λίγο περισσότερο χωρίς να απαιτείται εντούτοις παραμονή ασθενούς στο νοσοκομείο. Μετεγχειρητικά ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει αιματουρία, η οποία υποχωρεί σταδιακά μέσα σε 24 ώρες.

Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος της HoLEP προστατεκτομής πραγματοποιείται μόνο σε οργανωμένα ιατρικά κέντρα από έμπειρους ανδρολόγους. Η εφαρμογή της δεν έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις ακόμη, εξαιτίας του γεγονότος ότι η εκμάθησή της είναι αρκετά δύσκολη.  Στην ανδρολογική κλινική AndroClinic οι έμπειροι Ανδρολόγοι μας έχουν πραγματοποιήσει επιτυχώς πολλές προστατεκτομές με τη μέθοδο HoLEP.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη πλέον πραγματοποιείται ανώδυνα, χωρίς απώλεια αίματος και με άμεση επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινότητά του.

Εάν πάσχετε από Καλοήθη Υπερπλασία Προστάτη, , επικοινωνήστε με την κλινική Androclinic, ένα εξειδικευμένο κέντρο Μικροχειρουργικής, Επανορθωτικής Χειρουργικής Γεννητικών Οργάνων, Ρομποτικής & Ελάχιστα Επεμβατικών Θεραπειών Προστάτη, Ανδρικής Υπογονιμότητας & Στυτικής Δυσλειτουργίας. Το εξειδικευμένο προσωπικό μας θα σας υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματός σας. 

Ψάχνετε άμεση λύση στο πρόβλημά σας;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΗΝ ANDROCLINIC

Γιατί οι γιατροί μας έχουν πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας στο χώρο

  Γιατί πέρα από τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους που ακολουθούμε, παρέχουμε απλές, χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινότητά σας, που θα βελτιώσουν συνολικά την ποιότητα ζωής σας

  Γιατί όλες οι υπηρεσίες παρέχονται αποκλειστικά και μόνο στην κλινική μας

Η ομαδα μας

Βασίλης Πρωτογέρου

Δημήτριος Μπορούσας

Κωνσταντίνος Μακαρούνης

Δημήτρης Λαουλάκος