Ανδρική Υπογονιμότητα

Η ανδρική υπογονιμότητα είναι ένα πρόβλημα που προβληματίζει τόσο τον άνδρα που πάσχει από αυτήν αλλά και τη σύντροφο του. Σήμερα ξέρουμε πως σ’ ένα ζευγάρι που δυσκολεύεται να αποκτήσει παιδί, ο ανδρικός παράγοντας συμμετέχει στο 50% των περιπτώσεων.

Στις μέρες μας η αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε στη διάθεση μας περισσότερες λύσεις σε σχέση με παλαιοτέρα.  Έτσι,  ακόμα και δύσκολες περιπτώσεις, όπως αυτή της αζωοσπερμίας, μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν.

Τι ορίζεται ως ανδρική υπογονιμότητα;

Ως ανδρική υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία του σπέρματος να γονιμοποιήσει επιτυχώς ένα ωάριο, με αποτέλεσμα την επίτευξη εγκυμοσύνης. Εάν ένα ζευγάρι έρχεται σε επαφή τουλάχιστον έναν χρόνο χωρίς προφυλάξεις και δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη, τότε θα πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια της αποτυχίας. Μετά την εύρεση του αιτίου που προσβάλλει τη γονιμότητα του άνδρα, προχωρούμε άμεσα στην αντιμετώπισή του.

Οι άντρες που υποφέρουν από υπογονιμότητα εμφανίζουν μειωμένη παραγωγή σπερματοζωαρίων ως προς την ποσότητα, αλλά και την πυκνότητα. Επίσης, η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων είναι αρκετά χαμηλή, δυσχεραίνοντας έτσι την γονιμοποίηση του ωαρίου.

Ποιες είναι οι αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας;

Τα αίτια που ενδέχεται να επηρεάσουν τη γονιμότητα του άνδρα είναι πολλά. Μερικά από αυτά σχετίζονται με τον οργανισμό του ασθενούς, ενώ άλλα με τον τρόπο ζωής του.  Πιο συγκεκριμένα, η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε:

 • Τραυματισμό των όρχεων
 • Συστροφή όρχεος
 • Κιρσοκήλη
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Φλεγμονές του προστάτη
 • Ανατομικές ανωμαλίες
 • Κάπνισμα
 • Έκθεση σε ακτινοβολία
 • Παχυσαρκία
 • Άγχος
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
 • Κακή διατροφή
Με ποιους τρόπους διερευνάται η ανδρική υπογονιμότητα;

O έλεγχος της ανδρικής υπογονιμότητας απαιτεί γνώση και εμπειρία από την μεριά του ιατρού. Χρειάζεται κατ’ αρχήν η λήψη ενός καλού ιατρικού/ανδρολογικού ιστορικού. Έτσι διαπιστώνεται, εάν υπάρχουν παράγοντες που προξένησαν το πρόβλημα και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Εν συνεχεία, η κλινική εξέταση μπορεί να αναδείξει προβλήματα στους όρχεις, τον προστάτη ή και στο υπόλοιπο ουρογεννητικό σύστημα. Ο εντοπισμός αυτών των προβλημάτων έχει ως αποτέλεσμα τον καθορισμό της κατάλληλης θεραπείας για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

Καθοριστικής σημασίας όμως είναι μια σειρά από ειδικές εξετάσεις αίματος, αλλά και του σπέρματος. Οι εξετάσεις αυτές θα μελετήσουν το ορμονικό προφίλ, την ποιότητα του σπέρματος αλλά και το γενετικό υλικό, όπου αυτό χρειάζεται. Η εξέταση όλων των παραπάνω είναι αναγκαία, για να έχουμε μια σωστή διάγνωση.

Τέλος, ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις θα μας δώσουν τη συνολική εικόνα του προβλήματος. Οι ειδικές εξετάσεις περιλαμβάνουν ειδικά υπερηχογραφήματα και σπανιότερα μαγνητικές ή και ενδεχόμενα ενδοσκοπικές εξετάσεις.

Μετά από τη διάγνωση σειρά έχει η θεραπεία της υπογονιμότητας. Δεδομένου πως τα αίτια μπορεί να είναι ποίκιλα, η θεραπεία κατ’ αρχήν εξαρτάται από το αίτιο. Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία μπορεί να είναι είτε φαρμακευτική είτε χειρουργική.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας;

Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει διάφορα σχήματα. Επίσης, μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και ορμόνες σε μια προσπάθεια ρύθμισης του ορμονικού προφίλ του οργανισμού σε καλύτερα επίπεδα, για να λειτουργήσει πιο σωστά ο όρχις.

Η χειρουργική θεραπεία αποσκοπεί είτε στην αντιμετώπιση των διαφόρων αιτιών που προκαλούν την υπογονιμότητα είτε στην αναζήτηση σπερματοζωαρίων μέσα από τον όρχι, για να προχωρήσει το ζευγάρι σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα οι μικροχειρουργικές τεχνικές είτε στην αναζήτηση σπερματοζωαρίων (micro TESE) είτε στη διόρθωση της κιρσοκήλης, που είναι ένα συχνό αίτιο υπογονιμότητας (μικροχειρουργική αποκατάσταση κιρσοκήλης), αποτελούν τη βέλτιστη επιλογή συγκριτικά με τις αντίστοιχες μη μικροχειρουργικές επιλογές.

Η σύγχρονη ανδρολογία έχει κάνει μεγάλα άλματα στις γνώσεις και στην ιατρική τεχνολογία. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προσφέρει λύσεις σε προβλήματα που παλαιότερα ήταν αδύνατο. Έτσι, με σύμμαχο τις νέες ιατρικές μεθόδους ακόμα και ο αζωοσπερμικός άνδρας μπορεί  να αποκτήσει δικό του παιδί. H ανδρική υπογονιμότητα ταλαιπωρεί πολλούς άνδρες. Επικοινωνήστε με την κλινική Androclinic, ένα εξειδικευμένο κέντρο Μικροχειρουργικής, Επανορθωτικής Χειρουργικής Γεννητικών Οργάνων, Ρομποτικής & Ελάχιστα Επεμβατικών Θεραπειών Προστάτη, Ανδρικής Υπογονιμότητας & Στυτικής Δυσλειτουργίας και μάθετε τα πάντα σχετικά με αυτή.

Ψάχνετε άμεση λύση στο πρόβλημά σας;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΗΝ ANDROCLINIC

Γιατί οι γιατροί μας έχουν πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας στο χώρο

  Γιατί πέρα από τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους που ακολουθούμε, παρέχουμε απλές, χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινότητά σας, που θα βελτιώσουν συνολικά την ποιότητα ζωής σας

  Γιατί όλες οι υπηρεσίες παρέχονται αποκλειστικά και μόνο στην κλινική μας

Η ομαδα μας

Βασίλης Πρωτογέρου

Δημήτριος Μπορούσας

Κωνσταντίνος Μακαρούνης

Δημήτρης Λαουλάκος