ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΜΑΣ

Στοιχεία Επικοινωνίας

2103387393-4
helpdesk@androclinic.gr
Βαλαωρίτου 4, Αθήνα 10671

Καρκίνος Του Προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι  ο πιο συχνός αντρικός καρκίνος αλλά παράλληλα κι ένα καρκίνος με σχετικά καλή πρόγνωση ειδικά αν διαγνωσθεί έγκαιρα. Δεδομένου ότι είναι συνήθως ασυμπτωματικός η περιοδική πραγματοποίηση εξετάσεων συμβάλλει καθοριστικά στη διάγνωση. ΟΙ εξετάσεις αυτές είναι το PSA, το υπερηχογράφημα του προστάτη και η δακτυλική εξέταση. Αυτές οι εξετάσεις δε θα θέσουν υποχρεωτικά τη διάγνωση, θα δείξουν όμως αν υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί βιοψία του προστάτη, καθότι η διάγνωση τίθεται μόνο με τη βιοψία.

Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι ενώ καμιά φορά  έχουμε ισχυρή υποψία ύπαρξης καρκίνου του προστάτη η βιοψία αδυνατεί να τον εντοπίσει. Αυτό γίνεται είτε γιατί δεν υπάρχει καρκίνος (οι εξετάσεις θέτουν την υποψία όχι τη βεβαιότητα) είτε είναι δύσκολο να εντοπιστεί κατά τη βιοψία. Αυτό γίνεται γιατί η βιοψία γίνεται καθοδηγούμενα υπό διορθικό υπέρηχο αλλά πολύ συχνά ο καρκίνος είναι ισόηχος με το υπόλοιπο παρέγχυμα και έτσι δε διακρίνεται από αυτό, είναι δηλαδή πρακτικά αόρατος. Για το λόγο αυτό παίρνουμε αρκετά δείγματα σε κάθε βιοψία, σαρώνοντας έτσι τις περιοχές που συνήθως εμφανίζεται ο καρκίνος.

Για να μειώσουμε το ενδεχόμενο «λάθους» στην αρχική ένδειξη (δηλαδή ενώ οι εξετάσεις , όπως το PSA κλπ θέτουν την υποψία καρκίνου αυτός δεν υπάρχει) και να αποφύγουμε τις άσκοπες βιοψίες έχουμε στη διάθεση μας πλέον συμπληρωματικές εξετάσεις. Το PCA3 είναι μια μοριακή εξέταση που γίνεται με δείγμα ούρων και αποκοπεί στο να λύσει αυτό ακριβώς το πρόβλημα: εάν δηλαδή μια αρνητική βιοψία σε άντρα που έχει ύποπτο PSA ήταν λάθος κι αν όντως υπάρχει καρκίνος. Είναι μια απλή εξέταση που μπορεί να γλυτώσει πολλούς άνδρες από περιττές βιοψίες.

Παράλληλα, για καλύτερο εντοπισμό μιας καρκινικής εστίας μέσα στον προστάτη έχουμε πλέον ειδική Μαγνητική Τομογραφία για τον προστάτη που λέγεται πολυπαραμετρική. Είναι μια ειδική μαγνητική που απαιτεί καλή εκπαίδευση και εμπειρία από την μεριά του ακτινολόγου και βοηθάει στον εντοπισμό καρκινικών εστιών μέσα στον προστάτη αδένα.

Πολύ πρόσφατα εξελίχθηκε και η τεχνική της βιοψίας που πλέον μπορεί να γίνει με fusion τεχνική: ενώ δηλαδή παραμένει το διορθικό υπέρηχο ως τρόπος απεικόνισης κατά τη λήψη της βιοψίας, τα σύγχρονα μηχανήματα «διαβάζουν» και την μαγνητική και επιπροβάλλουν στην εικόνα το υπερήχου τα ευρήματα της μαγνητικής ώστε να μπορεί ο ιατρός να κατευθύνει τη βιοψία με ακρίβεια στις ύποπτες περιοχές.

Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη παραμένει κυρίως χειρουργική. Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν ανάλογα με την ηλικία, το στάδιο και τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού. Έτσι μπορεί κάποιος ασθενής να υποβληθεί σε ακτινοβολία, σε ορμονοθεραπεία ή συνδυασμούς των παραπάνω ανάλογα με την περίπτωση του.

Η ριζική προστατεκτομή, η αφαίρεση δηλαδή του προστάτη, των σπερματοδόχων κύστεων και αν χρειάζεται και των λεμφαδένων είναι συνήθως η καλύτερη λύση. Η Ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι μια εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής με αρκετά οφέλη: μικρότερη απώλεια αίματος και πιθανόν καλύτερα ποσοστά εγκράτειας και διατηρησης της στυτικής λειτουργίας.

Σημαντική προυπόθεση για μια καλή μετεγχειρητική στυτική λειτουργία είναι η διατήρηση των αγγειονευρωδών σωματίων. Στην Androclinic η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη είτε με την κλασσική ριζική προστατεκτομή είτε με τη ρομποτική γίνεται με ιδιαίτερο σεβασμό στη διατήρηση των αγγειονευρωδών σωματίων έτσι ώστε οι ασθενείς μας να έχουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για μια καλή στύση και μια καλή σεξουαλική ζωή και μετά το χειρουργείο.