Καρκίνος του προστάτη
Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί για χρόνια να μην εμφανίζει συμπτώματα, γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντική η πρόληψη.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός ανδρικός καρκίνος αλλά παράλληλα κι ένας καρκίνος με σχετικά καλή πρόγνωση ειδικά αν διαγνωσθεί έγκαιρα. Δεδομένου ότι είναι συνήθως ασυμπτωματικός, η περιοδική πραγματοποίηση εξετάσεων συμβάλλει καθοριστικά στη διάγνωση. Οι εξετάσεις αυτές είναι το PSA, το υπερηχογράφημα του προστάτη και η δακτυλική εξέταση. Αυτές οι εξετάσεις δεν θα θέσουν υποχρεωτικά τη διάγνωση, θα δείξουν όμως αν υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί βιοψία του προστάτη, καθότι η διάγνωση τίθεται μόνο με τη βιοψία.
Αίτια
Συμπτώματα
Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί για χρόνια να μην εμφανίζει συμπτώματα, γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντική η πρόληψη. Όταν εμφανίσει, συνήθως η νόσος έχει ήδη επεκταθεί και είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπισή της.
Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι ενώ καμιά φορά έχουμε ισχυρή υποψία ύπαρξης καρκίνου του προστάτη η βιοψία αδυνατεί να τον εντοπίσει. Αυτό γίνεται είτε γιατί δεν υπάρχει καρκίνος (οι εξετάσεις θέτουν την υποψία όχι τη βεβαιότητα) είτε είναι δύσκολο να εντοπιστεί κατά τη βιοψία. Αυτό γίνεται γιατί η βιοψία γίνεται καθοδηγούμενα υπό διορθικό υπέρηχο αλλά πολύ συχνά ο καρκίνος είναι ισόηχος με το υπόλοιπο παρέγχυμα και έτσι δε διακρίνεται από αυτό, είναι δηλαδή πρακτικά αόρατος. Για το λόγο αυτό παίρνουμε αρκετά δείγματα σε κάθε βιοψία, σαρώνοντας έτσι τις περιοχές που συνήθως εμφανίζεται ο καρκίνος.
Παράλληλα, για καλύτερο εντοπισμό μιας καρκινικής εστίας μέσα στον προστάτη έχουμε πλέον ειδική Μαγνητική Τομογραφία για τον προστάτη που λέγεται πολυπαραμετρική. Είναι μια ειδική μαγνητική που απαιτεί καλή εκπαίδευση και εμπειρία από την μεριά του ακτινολόγου και βοηθάει στον εντοπισμό καρκινικών εστιών μέσα στον προστάτη αδένα.
Πολύ πρόσφατα εξελίχθηκε και η τεχνική της βιοψίας που πλέον μπορεί να γίνει με fusion τεχνική: ενώ δηλαδή παραμένει το διορθικό υπέρηχο ως τρόπος απεικόνισης κατά τη λήψη της βιοψίας, τα σύγχρονα μηχανήματα «διαβάζουν» και την μαγνητική και επιπροβάλλουν στην εικόνα το υπερήχου τα ευρήματα της μαγνητικής ώστε να μπορεί ο ιατρός να κατευθύνει τη βιοψία με ακρίβεια στις ύποπτες περιοχές.
Διάγνωση
Για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, πραγματοποιούνται κάποιες εξετάσεις για να προσδιοριστούν με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα ή τα υπόσκληρα οζίδια.
Η δακτυλική εξέταση είναι μία ταχεία μέθοδος διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη, που δίνει στον ανδρολόγο σαφή εικόνα για τον αδένα μέσω στης ψηλάφησης. Επόμενη εξέταση είναι η μέτρηση του αντιγόνου PSA, με απλή εξέταση αίματος. Συνήθως οι υψηλές τιμές είναι ανησυχητικές.
Σημαντικές επίσης εξετάσεις είναι οι απεικονιστικές μέθοδοι, δηλαδή ο απλός υπέρηχος ή η μαγνητική τομογραφία.
+1.4M
Ο καρκίνος του προστάτη είναι παγκοσμίως ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες με 1.400.000 νέους ασθενείς για το 2020
Περιοδικό European Urology
2022
+70%
Περισσότερο από 70% των νέων ασθενών με καρκίνο του προστάτη έχουν εντοπισμένη νόσο. Σε αυτούς η θερπαεία μπορεί να φτάσει το 100%.
Περιοδικό Morbidity and mortality weekly report
2020
Θεραπεία
Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη παραμένει κυρίως χειρουργική. Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν ανάλογα με την ηλικία, το στάδιο και τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού. Έτσι μπορεί κάποιος ασθενής να υποβληθεί σε ακτινοβολία, σε ορμονοθεραπεία ή συνδυασμούς των παραπάνω ανάλογα με την περίπτωση του.
Η ριζική προστατεκτομή, η αφαίρεση δηλαδή του προστάτη, των σπερματοδόχων κύστεων και αν χρειάζεται και των λεμφαδένων είναι συνήθως η καλύτερη λύση. Η Ρομποτική ριζική προστατεκτομή είναι μια εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής ριζικής προστατεκτομής με αρκετά οφέλη: μικρότερη απώλεια αίματος και πιθανόν καλύτερα ποσοστά εγκράτειας και διατήρησης της στυτικής λειτουργίας.
Σημαντική προϋπόθεση για μια καλή μετεγχειρητική στυτική λειτουργία είναι η διατήρηση των αγγειονευρωδών σωματίων. Στην Androclinic η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη είτε με την κλασική ριζική προστατεκτομή είτε με τη ρομποτική γίνεται με ιδιαίτερο σεβασμό στη διατήρηση των αγγειονευρωδών σωματίων έτσι ώστε οι ασθενείς μας να έχουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για μια καλή στύση και μια καλή σεξουαλική ζωή και μετά το χειρουργείο.
Διεθνής Αναγνώριση
Οι γιατροί μας δίνουν διαλέξεις και συμμετέχουν ενεργά σε συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο.
Εμπειρία
Αξιοπιστία και πολυετής εμπειρία με εφαρμογή σύγχρονων θεραπευτικών μεθόδων
Για όλους του άνδρες
Αντιμετωπίζουμε με επιτυχία όλα τα ουρολογικά προβλήματα του άνδρα
Συχνές Ερωτήσεις
Δυστυχώς, δεν έχουν οριστεί συγκεκριμένα αίτια. Οι κύριοι παράγοντες, όμως, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και εμφάνισή του είναι οι εξής:
- Κληρονομικότητα, οικογενειακό ιστορικό
- Γενετική προδιάθεση
- Μεταλλάξεις γονιδίων
Συνήθως ο ασθενής μπορεί να μην παρουσιάσει κάποιο σύμπτωμα και αυτό συμβαίνει, κυρίως, διότι ο καρκίνος του προστάτη βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.
Πιθανά συμπτώματα είναι:
- Εμφάνιση αίματος κατά στα ούρα (αιματορουγία) ή στο σπέρμα (αιμοσπερμία)
- Διαταραχές στην ούρηση
Η διάγνωση του καρκίνου περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων, που πραγματοποιούνται στο ιατρείο ή σε απεικονιστικά κέντρα. Οι εξετάσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν είναι οι εξής:
- Δακτυλική εξέταση
- Εξέταση αίματος για την τιμή του PSA αντιγόνου
- Απεικονιστικές εξετάσεις (ειδική μαγνητική τομογραφία (πολυπαραμετρική) ή υπέρηχος)
- Βιοψία προστάτη απλή ή με τεχνική fusion