Θεραπεία νόσου Peyronie με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια
Θεραπεία νόσου Peyronie
με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια

Αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου Περονί (Peyronie) μέσα από την εφαρμογή όλων των σύγχρονων πρωτοκόλλων συντηρητικής αγωγής.

Τι είναι η Νόσος Peyronie (Κάμψη Πέους)

Η ν. Peyronie είναι μια ιδιαίτερη νόσος κατά την οποία μια ειδικού τύπου φλεγμονή αναπτύσσεται στο πέος είτε έπειτα από σοβαρό τραυματισμό αλλά συχνότερα χωρίς να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Η σύγχρονη αντίληψη για τη δημιουργία της νόσου είναι ότι συμβαίνει σε άνδρες με γενετική προδιάθεση στους οποίους ο οργανισμός δεν μπορεί να διαχειριστεί την συνήθη καταπόνηση που συμβαίνει στο σεξ. Αντί λοιπόν οι απλοί μικροτραυματισμοί, που προκαλούνται από την καταπόνηση στην οποία υποβάλλεται το πέος κατά τη σεξουαλική πράξη να επουλώνονται με σωστό τρόπο, ο οργανισμός αντιδρά παθολογικά και παράγει ιστό κακής ποιότητας. Αυτός  συσσωρεύεται τοπικά στο σημείο της βλάβης με αποτέλεσμα το πέος να χάνει την ελαστικότητα του και να παραμορφώνεται. Σε δεύτερο χρόνο πέρα από την παραμόρφωση του σχήματος μπορεί να έχουμε και εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας καθώς επηρεάζεται και ο στυτικός μηχανισμός.

Η αντιμετώπιση της ν.Peyronie γίνεται είτε χειρουργικά είτε με θεραπείες που προσπαθούν να παρέμβουν στο μηχανισμό που ενεργοποιείται  και δημιουργεί τον παθολογικό ιστό. Η εφαρμογή πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP) αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό. Τα αιμοπετάλια είναι αποθήκες και μεταφορείς αυξητικών παραγόντων με πλούσιες αναγεννητικές δράσεις στους ιστούς και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται για την επιδιόρθωση ιστικών βλαβών και για την αναγέννηση των ιστών. Αυτήν την αναγεννητική και «επιδιορθωτική»  ιδιότητα αξιοποιούμε και για την αντιμετώπιση της ν. Peyronie.

Ένας πολύ συχνός επιβαρυντικός παράγοντας που συνδράμει καθοριστικά στην νόσο Peyronie είναι το τραύμα, δηλαδή ένας οξύς τραυματισμός ή επαναλαμβανόμενοι μικροί τραυματισμοί κατά την σεξουαλική επαφή, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μεταβολές στον ινώδη χιτώνα του πέους. Αλληλένδετη είναι η φλεγμονώδης αντίδραση και εν τέλει η παραγωγή κολλαγόνου, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στη σχηματοποίηση πλάκας.

Αντιμετώπιση

0.4 -20.3%

Η ν.Peyronie εμφανιζεται στο 0.4 -20.3% των ανδρών

European Association of Urology Guidelines

Οι αυξητικοί παράγοντες που περιέχονται στο PRP είναι χρήσιμοι στην αντιμετώπιση της ν. Peyronie

International journal of impotence research
2022
Τρόποι Εφαρμογής

Για την παρασκευή του PRP λαμβάνεται αίμα από τον ασθενή μέσω μιας απλής αιμοληψίας. Στη συνέχεια το αίμα υποβάλλεται σε ειδική επεξεργασία κατά την οποία πραγματοποιείται η συμπύκνωση του πλάσματος και απομονώνονται οι απαραίτητοι αυξητικοί- επιδιορθωτικοί παράγοντες. Το τελικό προϊόν είναι ένα υγρό λίγων ml το οποίο και θα χορηγηθεί στο σημείο της βλάβης.

Στη συνέχεια ο ιατρός εξετάζει το πέος και αξιολογεί τη βλάβη. Εντοπίζει το σημείο στο οποίο θα γίνει η χορήγηση και μέσω μιας λεπτής βελόνας ενίει το υγρό στη βλάβη. Η διαδικασία πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία όποτε είναι απαραίτητο και είναι ανώδυνη. Η διάρκεια της θεραπείας είναι λίγα λεπτά και εν συνεχεία ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητες του.

Η θεραπεία μπορεί να χρειάζεται να πραγματοποιηθεί περισσότερες από μία φορές ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Η Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου Peyronie περνάει από τρία στάδια.

Λήψη ιστορικού

Ο ασθενής αναφέρει τραύματα, πόνο στην στύση, τυχόν φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνει, παραθέτοντας και όλο το οικογενειακό του ιστορικό.

Κλινική εξέταση

Στην κλινική εξέταση, ανευρίσκονται οι πλάκες που μπορεί να εμφανίζονται, ελέγχεται η σκληρότητα και η κάμψη του πέους καθώς και το μήκος του.

Απεικονιστικές μέθοδοι

Συνήθως συστήνονται εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα ή το triplex για πρόκληση στύσης. Μπορεί επίσης να λάβει χώρα απλή ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα θα αρχίζουν να εμφανίζονται σε διάστημα λίγων εβδομάδων και η τελική εικόνα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η σοβαρότητα της βλάβης, το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από την εμφάνιση της νόσου, το ποσοστό ασβεστοποίησης κλπ. Αυτό που προσπαθεί να επιτύχει η θεραπεία αυτή είναι μείωση της κάμψης του πέους και μείωση της σκληρότητας ή του μεγέθους της πλάκας.

Χειρουργική θεραπεία

Υπάρχουν δύο βασικοί χειρουργικοί τρόποι για τη διόρθωση της παραμόρφωσης του πέους. Ο πρώτος είναι η τεχνική της πτύχωσης, με τοποθέτηση ραφών στην αντίθετη πλευρά της βλάβης, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της γωνίωσης και τον ευθειασμό του πέους.

Ο δεύτερος κύριος τρόπος διόρθωσης της κάμψης του πέους, είναι μια ριζική και λεπτομερής διαδικασία γεωμετρικής αποκατάστασης, η οποία αποκαθιστά το σχήμα και το μήκος της tunica albuginea (ινώδους χιτώνα), στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν από την εμφάνιση της νόσου Peyronie. Αυτό γίνεται με γεωμετρικό υπολογισμό της βλάβης με πολύ λογικό και απλό μαθηματικό τρόπο, σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας στη θέση της βλάβης, ένα μόσχευμα.

Σε περιπτώσεις μεγάλων βλαβών και εγκατεστημένης στυτικής δυσλειτουργίας, συστήνεται η σύγχρονη τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης.

Συντηρητική θεραπεία

Αν και η συντηρητική αντιμετώπιση δεν είχε αποτελέσματα, μέχρι τώρα, τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζονται νέα σκευάσματα, με ένεση στην περιοχή της βλάβης, τα οποία με την κατάλληλη τεχνική, εμφανίζουν αξιόλογα αποτελέσματα, σε καμία περίπτωση βέβαια δεν ανταγωνίζονται την επιτυχία της χειρουργικής θεραπείας.

  • Χαμηλά ποσοστά ικανοποίσης των ασθενών
  • Φτωχα σχετικα αποτελέσματα στη βελτιωση της κάμψης
  • Μεγάλη βοήθεια στα συμπτώματα της οξείας φάσης
  • Φαίνεται να συμβάλλει πολύ στη σταθεροποίηση της βλάβης

 

Στην Androclinic εφαρμόζουμε με επιτυχία όλα τα σύγχρονα πρωτόκολλα συντηρητικής αγωγής με ενέσιμη θεραπεία εντός της βλάβης (ινώδους πλάκας), σε συνδυασμό με κρουστικά κύματα και συσκευές έλξης και κενού