Ενεργοποίηση σπερματογένεσης

Σήμερα όλο και περισσότερα ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η ανδρική υπογονιμότητα ευθύνεται για τα προβλήματα σύλληψης. Το σπέρμα είναι πολύ σημαντικό για τη διαδικασία της γονιμοποίησης και δυστυχώς είναι πολλές οι καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητά του. Όμως, η σύγχρονη Ανδρολογία διαθέτει στη φαρέτρα καινοτόμες μεθόδους αντιμετώπισης της ανδρικής υπογονιμότητας, όπως η ενεργοποίηση σπερματογένεσης.

Τι είναι η σπερματογένεση;

Ως σπερματογένεση ορίζεται η διαδικασία κατά την οποία τα σπερματογόνια που είναι ανώριμα κύτταρα μετατρέπονται σε ώριμα κύτταρα, τα σπερματοζωάρια. Η σπερματογένεση, όπως και πολλές εσωτερικές διεργασίες, πραγματοποιείται εξαιτίας συγκεκριμένων ορμονών.

Ενδεικτικά, μερικές από τις ορμόνες που παίζουν ρόλο στην ενεργοποίηση σπερματογένεσης είναι η θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) και η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH)  που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή της τεστοστερόνης. Η τεστοστερόνη είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή σπέρματος, καθώς αυτή είναι που διεγείρει τους όρχεις, ώστε να παράγουν το σπέρμα.

Εκτός από τις ορμόνες που προαναφέρθηκαν, υπάρχουν και κάποιες άλλες που δεν επηρεάζουν άμεσα, αλλά έμμεσα την σπερματογένεση. Πιο συγκεκριμένα, οι ορμόνες αυτές είναι η προλακτίνη, τα οιστρογόνα και η θυρεοτρόπος ορμόνη (ΤSH).

Είναι γνωστό ότι οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία. Έτσι, οποιαδήποτε διαταραχή τους μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα, εάν κάποια από τις ορμόνες που προαναφέρθηκαν διαταραχθεί, τότε προκαλούνται προβλήματα γονιμότητας, καθώς διαταράσσεται η ποιότητα του σπέρματος.

Ανάλογα με το βαθμό της βλάβης το πρόβλημα μπορεί να εκδηλώνεται είτε με τη μορφή της ολιγοσπερμίας όπου μειώνεται ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είτε με βαρύτερη εικόνα όπως της αζωοσπερμίας όπου απουσιάζουν τελείως τα σπερματοζωάρια.

Ορμόνες και σπερματογένεση

19%

usto eget magna fermentum iaculis eu non diam phasellus.

National Survey on Health Care

67B

Auctor neque vitae tempus quam pellentesque.

The National Institute for OSF

33%

Condimentum vitae sapien pellentesque habitant morbi.

National Survey on Health Insurance
Πώς επιτυγχάνεται η ενεργοποίηση σπερματογένεσης;

Μέσα στα πλαίσια διερεύνησης της ανδρικής υπογονιμότητας, ο ασθενής θα υποβληθεί σε ορμονικό έλεγχο. Μέσω αυτού εντοπίζονται τα επίπεδα των ορμονών και στη συνέχεια σχεδιάζεται η κατάλληλη θεραπεία για τη ρύθμισή τους.

Η ενεργοποίηση σπερματογένεσης πραγματοποιείται  κυρίως με ορμονικές θεραπείες. Η αποτελεσματικότητα τους εξαρτάται από το υποκείμενο πρόβλημα αλλά και το βαθμό της βλάβης. Είναι αποτελεσματικές σε περιπτώσεις που η παραγωγή του σπέρματος είναι πτωχή αλλά ακόμα και μηδενική όπως σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας.

Συνίστανται σε μια συνδυαστική θεραπεία χαπιών ή και ενέσεων ανάλογα με την περίπτωση. Τα χάπια είναι κατά βάση φάρμακα που βοηθούν το οργανισμό να ανεβάσει την παραγωγή των δικών του ορμονών ενώ οι ενέσεις είναι ορμόνες και χρησιμοποιούνται όταν με τα χάπια δεν υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο ειδικός ανδρολόγος ουρολόγος θα καθορίσει την κάθε θεραπεία και θα πρέπει να παρακολουθεί την εξέλιξη της πορείας του ασθενή με εξετάσεις αίματος και σπερμοδιαγράμματα. Σε περιπτώσεις που υπάρχει γενικευμένο ενδοκρινολογικό πρόβλημα που αφορά και σε άλλα συστήματα του οργανισμού απαραίτητη είναι και η συμμετοχή ενδοκρινολόγου.

Η διάρκεια της θεραπείας συνήθως πρέπει να είναι αρκετοί μήνες. Στις ιδανικές περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα φανεί στο σπερμοδιάγραμμα όπου θα αναδειχθεί η βελτίωση του σπέρματος. Εντούτοις τις πιο πολλές φορές η βελτίωση, ειδικά στις περιπτώσεις αζωοσπερμίας, θα φανεί μόνο στην ειδική βιοψία τού όρχη, την microTESE.

Διεθνής Αναγνώριση

Οι γιατροί μας δίνουν διαλέξεις και συμμετέχουν ενεργά σε συνέδρια και εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο.

Εμπειρία

Αξιοπιστία και πολυετής εμπειρία με εφαρμογή σύγχρονων θεραπευτικών μεθόδων

Για όλους του άνδρες

Αντιμετωπίζουμε με επιτυχία όλα τα ουρολογικά προβλήματα του άνδρα

Μπορούν οι καθημερινές συνήθειες του άνδρα να βοηθήσουν την ενεργοποίηση σπερματογένεσης;

Ακόμη και καθημερινές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στις θεραπείες ενεργοποίησης σπερματογένεσης. Σε γενικές γραμμές οι καθημερινές «κακές» συνήθειες επηρεάζουν σε ένα μεγάλο βαθμό την ποιότητα του σπέρματος. Η τακτική άσκηση, η αποφυγή κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών και η διακοπή του καπνίσματος συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος, βοηθώντας τη διαδικασία της σπερματογένεσης.

Συμπερασματικά, η ενεργοποίηση σπερματογένεσης είναι εφικτή μέσω ορμονικών θεραπειών. Εάν καμία από τις παραπάνω μεθόδους δεν είναι επαρκής, τότε η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να βιώσουν την πατρότητα.

Τα προβλήματα γονιμότητας αντιμετωπίζονται με μεγάλη επιτυχία, εάν αναζητήσετε βοήθεια από εξειδικευμένους ανδρολόγους.  Επικοινωνήστε με την κλινική Androclinic, ένα εξειδικευμένο κέντρο Μικροχειρουργικής, Επανορθωτικής Χειρουργικής Γεννητικών Οργάνων, Ρομποτικής & Ελάχιστα Επεμβατικών Θεραπειών Προστάτη, Ανδρικής Υπογονιμότητας & Στυτικής Δυσλειτουργίας και μάθετε τα πάντα για την ενεργοποίηση σπερματογένεσης.

Συχνές Ερωτήσεις
Ως σπερματογένεση ορίζεται η διαδικασία όπου τα σπερματογόνια μετατρέπονται σε σπερματοζωάρια.

Η διαδικασία της σπερματογένεσης επηρεάζεται από την έκκριση συγκεκριμένων ορμονών, οι οποίες συμβάλλουν είτε άμεσα είτε έμμεσα σε αυτή. Πιο συγκεκριμένα, οι ορμόνες που δρουν άμεσα στην παραγωγή σπερματοζωαρίων είναι η θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) και η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH) που καθορίζουν την παραγωγή τεστοστερόνης. Η προλακτίνη, η θυρεοτρόπος ορμόνη (ΤSH) και τα οιστρογόνα είναι ορμόνες που συμβάλλουν και αυτές στην σπερματογένεση, αλλά έμμεσα.

Η σπερματογένεση και ο αριθμός σπερματοζωαρίων στο σπέρμα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή συγκεκριμένων ορμονών.

Η ενεργοποίηση σπερματογένεσης πραγματοποιείται μέσω ορμονικών θεραπειών. Οι θεραπείες που εφαρμόζονται είναι μακροχρόνιες και απαιτούνται άπλες εξετάσεις (αιματολογικές και σπέρματος) για να παρακολουθείται η ανταπόκριση του ασθενούς.

Η απομάκρυνση από τις καθημερινές «κακές» συνήθειες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλουν αποτελεσματικά στην βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει η τακτική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή.