Δυσουρία

Τι ορίζεται ως δυσουρία;

Ως δυσουρία ορίζεται η επώδυνη ούρηση ή η εκδήλωση αισθήματος καύσου κατά την ούρηση. Ο πόνος ή το αίσθημα καύσου μπορεί να εμφανίζονται στην αρχή ή κατά τη διάρκεια της ούρησης. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί τόσο στο ανδρικό φύλο όσο και στο γυναικείο και ενδέχεται να προκαλείται από πολλές παθήσεις. Δεν είναι πάθηση αλλά ένα σύμπτωμα που μπορεί να συνοδεύει διάφορες παθήσεις.

Ποια αίτια ενδέχεται να προκαλέσουν δυσουρία;

Τα αίτια πρόκλησης της δυσουρίας ποικίλλουν ανάλογα με το φύλο. Ειδικότερα, στο ανδρικό φύλο  η δυσουρία ενδέχεται να προκαλείται από λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος όπως:

 • Ουρηθρίτιδα
 • Προστατίτιδα
 • Πυελονεφρίτιδα
 • Κυστίτιδα
 • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Επίσης, το σύμπτωμα της δυσουρίας ενδέχεται να οφείλεται στους παρακάτω παράγοντες:

Η δυσουρία μπορεί να προκαλείται και από κάποια νευρολογικά νοσήματα όπως η νόσος Parkinson και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Τέλος, την εμφάνισή της μπορεί να προκαλέσουν χειρουργικές επεμβάσεις στην σπονδυλική στήλη ή κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Με ποια συμπτωματολογία εμφανίζεται;

Η δυσουρία εμφανίζεται κυρίως με πόνο ή αίσθημα καύσου και μπορεί να εκδηλωθούν στην αρχή, κατά τη διάρκεια ή στο τέλος της ούρησης.

Επιπροσθέτως, αναλόγως της πάθησης η δυσουρία ενδέχεται να συνοδεύεται από συμπτώματα που συνοδεύουν την εκάστοτε πάθηση:

 • Πυρετό
 • Πόνο στα πλευρά
 • Δυσκολία έναρξης ούρησης
 • Συχνοουρία
 • Αιματουρία
 • Θολά και δύσοσμα ούρα

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της υποκείμενης πάθησης;

Η διάγνωση της αιτίας που προκαλεί τη δυσουρία πραγματοποιείται με τη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και την πλήρη καταγραφή των συμπτωμάτων του. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται η κλινική εξέτασή του, η οποία περιλαμβάνει τη δακτυλική εξέταση του προστάτη δια μέσω του ορθού. Ανάλογα με την πρώτη διάγνωση που θα προκύψει από τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση, ο θεράπων ουρολόγος υποδεικνύει τις κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις.  Στην πλειονότητα των περιστατικών για μια ασφαλή διάγνωση πραγματοποιούνται εξετάσειςαίματος και καλλιέργεια ούρων. Οι εργαστηριακές εξετάσεις συνοδεύονται από τη διενέργεια υπερηχογραφήματος, αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας.

Δυσουρία & Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της δυσουρίας εξαρτάται από την αιτία που την προκαλεί. Ειδικότερα, εάν η δυσουρία προκαλείται από κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού, τότε η θεραπεία εκλογής περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή. Από την άλλη, εάν είναι αποτέλεσμα λίθων του ουροποιητικού, τότε ίσως ο ασθενής υποβληθεί στην επέμβαση της λιθοτριψίας. Τέλος, τα στενώματα ουρήθρας αντιμετωπίζονται συνήθως επεμβατικά είτε με απλές διαστολές ή σε ενδοσκοπικές επεμβάσεις με πιο σύγχρονη την επέμβαση Optilume ενώ εάν η δυσουρία οφείλεται σε παθολογία του προστάτη μπορεί να απαιτείται ακόμα και διουρηθρική προστατεκτομή.

Επικοινωνήστε με την κλινική Androclinic, ένα εξειδικευμένο κέντρο Μικροχειρουργικής, Επανορθωτικής Χειρουργικής Γεννητικών Οργάνων, Ρομποτικής & Ελάχιστα Επεμβατικών Θεραπειών Προστάτη, Ανδρικής Υπογονιμότητας & Στυτικής Δυσλειτουργίας και κλείστε το ραντεβού σας. Οι έμπειροι Ανδρολόγοι μας βρίσκονται στη διάθεσή σας για να σας παρέχουν την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της δυσουρίας και της αιτίας που την προκαλεί.

Tags: