Ποια τα συμπτώματα των σεξουαλικών νοσημάτων στον άνδρα;

Οι σεξουαλικές νόσοι μπορούν να έχουν ποικίλα συμπτώματα στον άνδρα τα οποία μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως και κατά τη διάρκεια άλλων εποχών. 

Ορισμένα από αυτά, περιλαμβάνουν εκδηλώσεις όπως ερεθισμός, κνησμός, πόνος και κάψιμο κατά την ούρηση, τα οποία μπορεί να υποδείξουν μια πιθανή λοίμωξη. Σε άλλες περιπτώσεις, ενδέχεται να εμφανιστούν εξανθήματα, φουσκάλες ή ελκώδεις πληγές στο δέρμα του πέους ή στα γεννητικά όργανα. Για ενοχλήσεις τέτοιου είδους, συνήθως απαιτείται ιατρική εξέταση.

Πέραν αυτών, ορισμένες σεξουαλικές νόσοι μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή αίσθημα βάρους ή δυσφορίας στους όρχεις. Σε περιπτώσεις όπου η νόσος είναι προχωρημένη, ενδέχεται να εμφανιστούν επιπλοκές όπως η πυελική φλεγμονή ή προβλήματα στην ικανότητα αναπαραγωγής.

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι κάποιες σεξουαλικές νόσοι που δεν εμφανίζουν συμπτώματα από την αρχή ενώ ορισμένες μπορεί να προκαλέσουν μακροχρόνιες επιπτώσεις χωρίς εμφανή συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι ο άνδρας να αναζητά ιατρική συμβουλή από εξειδικευμένο ανδρολόγο σε περίπτωση ανησυχίας για την υγεία του γεννητικού του συστήματος.

Τέλος, η πρόληψη, διάγνωση και η θεραπευτική αγωγή, αποτελούν τα βήματα για την προστασία των γεννητικών οργάνων του άνδρα και των συντρόφων του.