Ουρολιθίαση: συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος, γνωστή και ως ουρολιθίαση, αποτελεί μια συνηθισμένη ιατρική πάθηση που επηρεάζει τους άνδρες. Πρόκειται για τη δημιουργία στερεών ή κρυσταλλικών σχηματισμών σε όλη την αποχετευτική οδό των ούρων (νεφρά, ουρητήρες, ουροδόχος κύστη), γνωστοί ως ουρολίθοι. 

Η εμφάνιση των ουρολίθων μπορεί να προκαλέσει πόνο, αιματουρία, πυρετό, ναυτία, κολικό, δυσκολία κατά την ούρηση, συχνουρία και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα. Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στον σχηματισμό τους στο ουροποιητικό σύστημα, περιλαμβάνουν την ανεπαρκή ενυδάτωση, σε κάποιους λάθος διατροφή, τις γενετικές προδιαθέσεις κ.α. ενώ η διάγνωση της πάθησης τεκμηριώνεται από τις εργαστηριακές (καλλιέργεια ούρων) και τις απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία ΝΟΚ, αξονική τομογραφία, υπερηχογράφημα του ουροποιητικού και ενδοφλέβια πυελογραφία).

Συνολικά, η λιθίαση αποτελεί σοβαρή παθολογική κατάσταση που απαιτεί ιατρική παρακολούθηση για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Η αντιμετώπιση των ουρολίθων εξαρτάται από το μέγεθος, τη σκληρότητα και τη θέση του λίθου. Μπορεί να είναι μια σχετικά απλή αντιμετώπιση όπως η εξωσωματική λιθοτριψία αλλά μπορεί να απαιτούνται κι επεμβατικές μέθοδοι, συνήθως ενδοσκοπικά (διουρηθρικά). Σπανιότερα απαιτείται προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών, άφθονη λήψη υγρών, τήρηση των ιατρικών συμβουλών για την αποφυγή της επανεμφάνισης των ουρολίθων και σπάνια φαρμακευτική θεραπεία.