Φλεγμονώδεις δερματικές διαταραχές του πέους

Οι φλεγμονώδεις δερματικές διαταραχές του πέους εμφανίζονται με τη μορφή ελκών, εξογκωμάτων, φυσαλίδων, εξανθημάτων ή αλλοιώσεων και έχουν επίπτωση στην υγεία του άνδρα. Συνήθως αποτελούν σύμπτωμα ενός άλλου προβλήματος και χρήζουν προσεκτικής διάγνωσης, με σκοπό τη σωστή αντιμετώπισή τους. Ορισμένες από τις κοινές δερματικές διαταραχές που μπορεί να επηρεάσουν το πέος περιλαμβάνουν:

Καντιντίαση (Candidiasis): πρόκειται για μια μολυσματική φλεγμονώδη διαταραχή που προκαλείται από τη Candida albicans με συμπτώματα τον κνησμό, τον καύσο, φουσκάλες και κοκκινίλες στο πέος.

Ερυθροπλακία του Queyrat: εντοπίζεται στον βαλάνο του πέους στον οποίο μπορεί να εμφανιστεί ερυθρότητα και ερυθρές κηλίδες. 

Ψωρίαση (Psoriasis): Η ψωρίαση είναι μια χρόνια δερματική διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του πέους με συμπτώματα τις κοκκινίλες, τον κνησμό και τις φουσκάλες.

Δερματομυκητικές λοιμώξεις (Dermatophyte Infections): περιλαμβάνουν τη δερματοφυτίαση του πέους (ringworm) και άλλες μολύνσεις που προκαλούνται από δερματοφύτες.

Δερματίτιδα (Dermatitis): στην περίπτωση αυτή, η ερεθισμένη επιδερμίδα του πέους μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι αλλεργίες, ο ερεθισμός από προϊόντα καθημερινής φροντίδας ή χημικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως η ακριβής διάγνωση και αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών απαιτούν την επίσκεψη σε ανδρολόγο, ουρολόγο ή δερματολόγο προκειμένου να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία (αλοιφές, κρέμες, αντιμυκητιακά φάρμακα ή άλλες θεραπευτικές επιλογές) ανάλογα με την αιτία και τον τύπο της διαταραχής. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της υγείας του ασθενούς και στην ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα.