Πέτρες στα νεφρά και διατροφικές “ατασθαλίες” κατά την περίοδο των εορτών

Τα νεφρά έχουν ως ρόλο το φιλτράρισμα του αίματος και την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα μέσω των ούρων. Η νεφρολιθίαση (πέτρες στα νεφρά) αποτελεί μία από τις πιο κοινές και επώδυνες διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος με τη διατροφή να μπορεί να συντελεί στην αποτελεσματική πρόληψη και διαχείριση της νεφρολιθίασης ή να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα με τις βλαβερές διατροφικές συνήθειες να προκαλούν τη δημιουργία στέρεων σχηματισμών στα νεφρά και στον ουρικό σωλήνα. 

Οι γιορτές συνήθως συνοδεύονται από αυξημένη κατανάλωση τροφών (αλλαντικά, κρέας, αναψυκτικά, γλυκά και αλκοόλ). 

Αποφεύγουμε τα προβλήματα νεφρολιθίασης στις γιορτές με:

  • Επαρκή καθημερινή ενυδάτωση, με τους ασθενείς με ιστορικό λιθίασης να πρέπει να πίνουν αρκετό νερό και άλλα υγρά, ώστε να διατηρούνται τα ούρα αραιωμένα, λόγω της αυξημένης διούρησης ελαττώνοντας τον σχηματισμό λίθων στους νεφρούς.
  • Κατανάλωση πορτοκαλάδας ή/και λεμονάδας λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κιτρικό άλας, σε λογικές όμως ποσότητες.
  • Κατανάλωση καφέ και τσαγιού (εκτός από ασθενείς με ιστορικό αποβολής λίθων οξαλικού ασβεστίου).
  • Μέτρια κατανάλωση κρασιού και μπύρας (έως 2 ποτήρια / ημέρα) λόγω της διουρητικής τους δράσης.

Απαγορευμένα υγρά και τροφές 

  • Ο χυμός γκρέιπφρουτ και τα αναψυκτικά cola διότι αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων. Θα πρέπει να αποφεύγονται, ιδιαίτερα από ασθενείς που είναι επιρρεπείς στο σχηματισμό λίθων από οξαλοξικό ασβέστιο.
  • Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού, ζωικών πρωτεϊνών (αυγά και κρέας), απλών σακχάρων και νατρίου.
  • Η παχυσαρκία συνδέεται με προβλήματα υγείας και με την κακή λειτουργία των νεφρών αυξάνοντας τον κίνδυνο για σχηματισμό λίθων ουρικού οξέος και ασβεστίου στα νεφρά.

Η  υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και η διατήρηση ενός φυσιολογικού  βάρους, μπορούν να συμβάλλουν στη διαχείριση της νεφρολιθίασης, με ακρογωνιαίο λίθο την επαρκή πρόσληψη υγρών. Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου καλό είναι λοιπόν να μην αφεθούμε διατροφικά ώστε να μπορούμε να έχουμε καλύτερο έλεγχο της πάθησης. Ουσιαστικά, προσέχουμε για να έχουμε!