ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΜΑΣ

Στοιχεία Επικοινωνίας

2103387393-4
helpdesk@androclinic.gr
Βαλαωρίτου 4, Αθήνα 10671

Καλοήθης Yπερπλασία Προστάτη: Συμπτώματα – Θεραπεία

Ο προστάτης είναι ένας αδένας κάτω ακριβώς από την ουροδόχο κύστη κι αγκαλιάζει το αρχικό τμήμα της ουρήθρας έτσι ώστε στην πραγματικότητα η ούρηση γίνεται μέσα από τον προστάτη. Με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται σε μέγεθος και φράζει τη δίοδο των ούρων δημιουργώντας έτσι τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τον άνδρα που πάσχει από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Συχνά δεν είναι η αύξηση του μεγέθους του προστάτη που δημιουργούν το πρόβλημα αλλά ο «σπασμός» που προκαλείται στον προστάτη που σφίγγει έτσι την ουρήθρα και τη στενεύει προκαλώντας πάλι πρόβλημα ούρησης.

Συμπτώματα Υπερπλασίας Προστάτη

Τα συμπτώματα που εμφανίζει ο άνδρας που πάσχει από υπερπλασία του προστάτη είναι πολλά: συχνουρία, νυκτουρία, επιτακτική ούρηση, ενίοτε ακράτεια, δυσφορία στην ούρηση, αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης, μειωμένη ακτίνα ούρησης, μειωμένη ποσότητα ούρησης κ.α.

Θεραπεία Υπερπλασίας Προστάτη

Η θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική.

Φαρμακευτική Θεραπεία Υπερπλασίας Προστάτη

Οι επιλογές για τη φαρμακευτική θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι πλέον πολλές. Υπάρχουν φάρμακα για να μικρύνουν τον προστάτη, φάρμακα για να χαλαρώσουν τον «σπασμό» του ή και συνδυασμός τους.

Ένας βασικός προβληματισμός των ανδρών που πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και είναι ακόμα σεξουαλικά ενεργοί είναι το πόσο θα επηρεαστεί η σεξουαλική τους ζωή από τα φάρμακα αυτά. Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα από τα μέχρι τώρα κυκλοφορούντα φάρμακα για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη είχαν αρνητικές επιδράσεις στην στύση ή την εκσπερμάτιση.

Η φαρμακευτική θεραπεία που αποσκοπεί να μικρύνει τον προστάτη μπορεί όντως να έχει αρνητικές επιδράσεις και δεν υπάρχουν σκευάσματα στην κατηγορία αυτή που να μην εμφανίζουν τέτοιες παρενέργειες. Η φαρμακευτική θεραπεία που αποσκοπεί στο «χαλάρωμα» του προστάτη για να μην πιέζει την ουρήθρα μπορεί να επηρεάσει την εκσπερμάτιση. Αυτό όμως δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό για όλα τα φάρμακα της κατηγορίας αυτής και θα πρέπει να γίνει η καλύτερη επιλογή με βάση την ανταπόκριση του ασθενή στη θεραπεία.

Σήμερα όμως υπάρχουν και νέα σκευάσματα που δεν επηρεάζουν τη στύση. Φαρμακευτική θεραπεία που βασίζεται σε φυτικά παρασκευάσματα και που παράγονται από έγκυρες φαρμακοβιομηχανίες είναι πλέον διαθέσιμη και μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή επιλογή για τους άνδρες που έχουν ένδειξη για αυτήν.

Τέλος υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη που ενισχύει τη στυτική λειτουργία. Η θεραπεία αυτή είναι ιδανική λύση για τον άνδρα που παράλληλα με την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη του έχει να αντιμετωπίσει και μια στυτική δυσλειτουργία που έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της.
Κατά συνέπεια ο σύγχρονος άνδρας έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει συντηρητικά το πρόβλημα του προστάτη του χωρίς να θυσιάσει κάτι από τη σεξουαλική του δραστηριότητα.

Χειρουργική Αντιμετώπιση Υπερπλασίας Προστάτη – Η Μέθοδος TURIs

Για όσους όμως το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη. Η σύγχρονη χειρουργική θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη γίνεται με το greenlight laser και με τη μέθοδο TURIs (Τούρις)

Το greenlight laser πήρε το όνομα του από το χρώμα της ακτινοβολίας του laser, δηλαδή το πράσινο. Κατά την αφαίρεση του προστάτη με τη μέθοδο laser εισέρχεται το ειδικό εργαλείο από την ουρήθρα (διουρηθρικά) και φθάνει μέχρι το σημείο που βρίσκεται ο προστάτης. Εκεί η ακτίνα του laser ενεργοποιείται και κατευθύνοντας την στον προστατικό ιστό απορροφάται από αυτόν και τον εξαχνώνει (δηλαδή «εξατμίζει»). Έτσι πρακτικά αφαιρείται ο προστατικός ιστός και αυτό έχει ως με αποτέλεσμα να διευρύνεται ο αυλός της ουρήθρας και να αποκαθίσταται η ούρηση. Ο ασθενής μένει συνήθως μια ημέρα στο νοσοκομείο και πολύ σύντομα επιστρέφει στις φυσιολογικές του δραστηριότητες.

Η Μέθοδος TURIs

Η μέθοδος TURis (τούρις) είναι μια άλλη σύγχρονη τεχνική διουρηθρικής προστατεκτομής. Στην περίπτωση του TURis έχουμε εξάχνωση αλλά μπορεί να συνδυαστεί ταυτόχρονα και με κόψιμο, δηλαδή αφαίρεση τεμαχιδίων προστάτη και έτσι η επέμβαση είναι πιο γρήγορη. Το ειδικό εργαλείο εισέρχεται στην ουρήθρα και μόλις φθάσει στον προστάτη ενεργοποιείται κι αρχίζει μέσω της δημιουργίας ενέργειας με τη μορφή πλάσματος να εξαχνώνει τον προστάτη ή αναλόγως της επιλογής του ιατρού να αφαιρεί τεμάχια προστάτη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η διεύρυνση της ουρήθρας κι απελευθέρωση της ροής των ούρων. Ο ασθενής και στην μέθοδο αυτή παραμένει συνήθως στο νοσοκομείο μία ημέρα και πολύ σύντομα επιστρέφει στις δραστηριότητες του.

Πολλοί άνδρες προβληματίζονται με τη σεξουαλική τους ζωή μετά την αφαίρεση του προστάτη και κυρίως πόσο θα επηρεασθεί από την επέμβαση. Σε γενικές γραμμές το πιθανό πρόβλημα συνίσταται σε απώλεια της εκσπερμάτισης. Ο ασθενής νιώθει την αίσθηση της εκσπερμάτισης και την ηδονή που τη συνοδεύει αλλά το σπέρμα πλέον δε βγαίνει από την ουρήθρα ή βγαίνει σε μικρότερη ποσότητα. Αυτό είναι αναμενόμενο μετά από μια επέμβαση προστάτη και δεν επιφέρει κάτι άλλο επικίνδυνο ή επιβαρυντικό στον οργανισμό. Διαταραχές στη στύση είναι ασυνήθεις μετά από μια επέμβαση προστάτη για καλοήθη υπερπλασία αν και ενίοτε μπορεί να παρατηρηθεί.

 

Οι ιατροί της ANDROCLINIC είναι σε θέση να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν τόσο την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη ως νόσο αλλά και τα όποια σεξουαλικά προβλήματα αντιμετωπίζει ένας άντρας με καλοήθη υπερπλασία προστάτη.