Καλοηθης Υπερπλασια Προστατη

Η θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική.

Τι Είναι;

Ο προστάτης είναι ένας αδένας κάτω ακριβώς από την ουροδόχο κύστη κι αγκαλιάζει το αρχικό τμήμα της ουρήθρας έτσι ώστε στην πραγματικότητα η ούρηση γίνεται μέσα από τον προστάτη. Με την πάροδο της ηλικίας αυξάνεται σε μέγεθος και φράζει τη δίοδο των ούρων δημιουργώντας έτσι τα συμπτώματα που ταλαιπωρούν τον άνδρα που πάσχει από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Συχνά δεν είναι η αύξηση του μεγέθους του προστάτη που δημιουργούν το πρόβλημα αλλά ο «σπασμός» που προκαλείται στον προστάτη που σφίγγει έτσι την ουρήθρα και τη στενεύει προκαλώντας πάλι πρόβλημα ούρησης

Δώστε τέλος στο πρόβλημά σας. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Αίτια

Παρ’ ότι έχουν γίνει αρκετές μελέτες για να βρεθούν οι αιτίες της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αξιόλογα αποτελέσματα. Η νόσος αποδεδειγμένα οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες.

Οι σημαντικότερες αιτίες που μπορούμε να σημειώσουμε, είναι:

  • Διαταραχές στην τεστοστερόνη & τα οιστρογόνα: Καθώς η ηλικία αυξάνεται ο προστάτης δεν συμπεριφέρεται το ίδιο στην αυξητική δράση της τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα να επικρατεί ορμονική αστάθεια.
  • Αλληλεπίδραση μεταξύ επιθηλίου και στρώματος

Συμπτώματα Υπερπλασίας Προστάτη

Τα συμπτώματα που εμφανίζει ο προστάτης των ανδρών που πάσχουν από υπερπλασία του προστάτη είναι πολλά: συχνουρία, νυκτουρία, επιτακτική ούρηση, ενίοτε ακράτεια, δυσφορία στην ούρηση, αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης, μειωμένη ακτίνα ούρησης, μειωμένη ποσότητα ούρησης κ.α.

Διάγνωση

Για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη μπορούν να γίνουν πολλές διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες προσφέρουν πλήρη εικόνα στον ανδρολόγο για τις επιπτώσεις της πάθησης στον ασθενή. Έτσι, με τα αποτελέσματα μπορεί να καθοριστεί και το σωστό θεραπευτικό πλάνο.

Η διάγνωση πάντα ξεκινάει με τη λήψη του ιατρικού ιστορικού, σχετικά με τον τύπο των συμπτωμάτων, το πόσο σοβαρά είναι και το πότε εμφανίζονται.

Σημαντική εξέταση είναι η μέτρηση της ροής των ούρων, η οποία συμπληρώνεται με το υπερηχογράφημα των νεφρών.

Μία από τις πιο λεπτομερείς εξετάσεις είναι το διορθικό υπερηχογράφημα του προστάτη και τέλος σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να διεξαχθεί επιπλέον ακτινολογικός έλεγχος, ακόμα και αξονική άνω και κάτω κοιλίας.

Οι ιατροί της ANDROCLINIC είναι σε θέση να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν τόσο την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη ως νόσο αλλά και τα όποια σεξουαλικά προβλήματα αντιμετωπίζει ένας άντρας με καλοήθη υπερπλασία προστάτη.

Θεραπεία Υπερπλασίας Προστάτη

Η θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική.

Φαρμακευτική Θεραπεία Υπερπλασίας Προστάτη

Οι επιλογές για τη φαρμακευτική θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη είναι πλέον πολλές. Υπάρχουν φάρμακα για να μικρύνουν τον προστάτη, φάρμακα για να χαλαρώσουν τον «σπασμό» του ή και συνδυασμός τους.

Ένας βασικός προβληματισμός των ανδρών που πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και είναι ακόμα σεξουαλικά ενεργοί είναι το πόσο θα επηρεαστεί η σεξουαλική τους ζωή από τα φάρμακα αυτά. Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα από τα μέχρι τώρα κυκλοφορούντα φάρμακα για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη είχαν αρνητικές επιδράσεις στην στύση ή την εκσπερμάτιση.

Η φαρμακευτική θεραπεία που αποσκοπεί να μικρύνει τον προστάτη μπορεί όντως να έχει αρνητικές επιδράσεις και δεν υπάρχουν σκευάσματα στην κατηγορία αυτή που να μην εμφανίζουν τέτοιες παρενέργειες. Η φαρμακευτική θεραπεία που αποσκοπεί στο «χαλάρωμα» του προστάτη για να μην πιέζει την ουρήθρα μπορεί να επηρεάσει την εκσπερμάτιση. Αυτό όμως δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό για όλα τα φάρμακα της κατηγορίας αυτής και θα πρέπει να γίνει η καλύτερη επιλογή με βάση την ανταπόκριση του ασθενή στη θεραπεία.

Σήμερα όμως υπάρχουν και νέα σκευάσματα που δεν επηρεάζουν τη στύση. Φαρμακευτική θεραπεία που βασίζεται σε φυτικά παρασκευάσματα και που παράγονται από έγκυρες φαρμακοβιομηχανίες είναι πλέον διαθέσιμη και μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή επιλογή για τους άνδρες που έχουν ένδειξη για αυτήν.

Τέλος υπάρχει φαρμακευτική θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη που ενισχύει τη στυτική λειτουργία. Η θεραπεία αυτή είναι ιδανική λύση για τον άνδρα που παράλληλα με την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη του έχει να αντιμετωπίσει και μια στυτική δυσλειτουργία που έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της.

Κατά συνέπεια ο σύγχρονος άνδρας έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει συντηρητικά το πρόβλημα του προστάτη του χωρίς να θυσιάσει κάτι από τη σεξουαλική του δραστηριότητα.

Είναι αποτελεσματική η φαρμακευτική αγωγή;

Η φαρμακευτική αγωγή, είναι ανάλογη των συμπτωμάτων του ασθενή. Συνήθως η στρατηγική χορήγησης των φαρμάκων καθορίζεται ως εξής:

Αποκλειστές των α-αδρενεργικών υποδοχέων: Τα φάρμακα αυτά επηρεάζουν ευεργετικά την ούρηση, αλλά επιφέρουν παρενέργειες όπως είναι η ζάλη και η αδυναμία.

Αναστολείς της 5-α-αναγωγάσης: Όσο μεγαλώνει ο προστάτης τόσο δυσκολεύει η ούρηση. Για να μειωθεί το μέγεθός του, χρησιμοποιούνται αυτά τα φάρμακα, όταν ο προστάτης ζυγίζει πάνω από 40 γραμμάρια.

Αντιχολινεργικά φάρμακα: Όταν η κύστη είναι υπερδραστήρια και οι συσπάσεις της γίνονται ακόμα και σε μικρούς όγκους ούρων, τότε η υπερπλασία είναι αναμενόμενη. Η φαρμακευτική αγωγή μειώνει τα συμπτώματα της νυκτουρίας και της επιτακτικής ούρησης.

Χειρουργική Αντιμετώπιση Υπερπλασίας Προστάτη

Για όσους όμως το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη. Η σύγχρονη χειρουργική θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη γίνεται με το greenlight laser και με τη μέθοδο TURIs (Τούρις).

Το greenlight laser πήρε το όνομα του από το χρώμα της ακτινοβολίας του laser, δηλαδή το πράσινο. Κατά την αφαίρεση του προστάτη με τη μέθοδο laser εισέρχεται το ειδικό εργαλείο από την ουρήθρα (διουρηθρικά) και φθάνει μέχρι το σημείο που βρίσκεται ο προστάτης. Εκεί η ακτίνα του laser ενεργοποιείται και κατευθύνοντας την στον προστατικό ιστό απορροφάται από αυτόν και τον εξαχνώνει (δηλαδή «εξατμίζει»). Έτσι πρακτικά αφαιρείται ο προστατικός ιστός και αυτό έχει ως με αποτέλεσμα να διευρύνεται ο αυλός της ουρήθρας και να αποκαθίσταται η ούρηση. Ο ασθενής μένει συνήθως μια ημέρα στο νοσοκομείο και πολύ σύντομα επιστρέφει στις φυσιολογικές του δραστηριότητες.

Η Μέθοδος Turis

Η μέθοδος TURis (τούρις) είναι μια άλλη σύγχρονη τεχνική διουρηθρικής προστατεκτομής. Στην περίπτωση του TURis έχουμε εξάχνωση αλλά μπορεί να συνδυαστεί ταυτόχρονα και με κόψιμο, δηλαδή αφαίρεση τεμαχιδίων προστάτη και έτσι η επέμβαση είναι πιο γρήγορη. Το ειδικό εργαλείο εισέρχεται στην ουρήθρα και μόλις φθάσει στον προστάτη ενεργοποιείται κι αρχίζει μέσω της δημιουργίας ενέργειας με τη μορφή πλάσματος να εξαχνώνει τον προστάτη ή αναλόγως της επιλογής του ιατρού να αφαιρεί τεμάχια προστάτη. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η διεύρυνση της ουρήθρας κι απελευθέρωση της ροής των ούρων. Ο ασθενής και στην μέθοδο αυτή παραμένει συνήθως στο νοσοκομείο μία ημέρα και πολύ σύντομα επιστρέφει στις δραστηριότητες του.

Πολλοί άνδρες προβληματίζονται με τη σεξουαλική τους ζωή μετά την αφαίρεση του προστάτη και κυρίως πόσο θα επηρεασθεί από την επέμβαση. Σε γενικές γραμμές το πιθανό πρόβλημα συνίσταται σε απώλεια της εκσπερμάτισης. Ο ασθενής νιώθει την αίσθηση της εκσπερμάτισης και την ηδονή που τη συνοδεύει αλλά το σπέρμα πλέον δε βγαίνει από την ουρήθρα ή βγαίνει σε μικρότερη ποσότητα. Αυτό είναι αναμενόμενο μετά από μια επέμβαση προστάτη και δεν επιφέρει κάτι άλλο επικίνδυνο ή επιβαρυντικό στον οργανισμό. Διαταραχές στη στύση είναι ασυνήθεις μετά από μια επέμβαση προστάτη για καλοήθη υπερπλασία αν και ενίοτε μπορεί να παρατηρηθεί.

REZUM: Η επέμβαση του προστάτη που σέβεται τη σεξουαλικότητα του άνδρα

Α. Τι είναι:

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη αποτελεί συχνά πρόβλημα του άνδρα. Με την πάροδο των ετών μπορεί να παρουσιαστεί δυσκολία ή επιτακτικότητα στην ούρηση, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι την ακράτεια. Συνέπεια των παραπάνω είναι η εν γένει αναστάτωση της καθημερινότητας του άντρα καθώς και η συχνή διακοπή του βραδινού ύπνου.

Β. Οι μέχρι τώρα χειρουργικές θεραπείες

Οι μέχρι τώρα χειρουργικές θεραπείες παρότι ήταν αποτελεσματικές είχαν ωστόσο παρενέργειες στη σεξουαλική ζωή του άνδρα με προβλήματα εκσπερμάτισης κι ενίοτε στύσης.

Γ. Η μέθοδος Rezum

Η μέθοδος Rezum είναι μια νέα επαναστατική θεραπεία καθότι αποκαθιστά την ούρηση, δε δημιουργεί προβλήματα στύσης κι εκσπερμάτισης, πραγματοποιείται μέσα σε λίγα λεπτά με μια ελαφρά μέθη κι ο ασθενής φεύγει αυθημερόν μετά από λίγες ώρες για το σπίτι του.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με την είσοδο ενός λεπτού εργαλείου στην ουρήθρα το οποίο προωθείται μέχρι το σημείο που βρίσκεται ο προστάτης. Στη συνέχεια γίνεται παρακέντηση του προστάτη με τη βελόνα που βρίσκεται στο άκρο του εργαλείου και ατμός απελευθερώνεται μέσα στον προστάτη. Ο ατμός εξαχνώνει τον προστάτη εσωτερικά με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του χωρίς να προκαλεί άλλα τραύματα. Η επέμβαση είναι αναίμακτη και για αυτό ο ασθενής μετά από ελάχιστες ώρες επιστρέφει σπίτι του.

Δ. Πλεονεκτήματα της μεθόδου Rezum

Η μέθοδος είναι ιδανική για άντρες που ενδιαφέρονται να διατηρήσουν τη σεξουαλικότητα τους και ταυτόχρονα να απαλλαγούν από τα ενοχλητικά προβλήματα του προστάτη καθώς και για ηλικιωμένους με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να υποβληθούν στη νάρκωση που απαιτούν τα άλλα χειρουργεία του προστάτη. Η μέθοδος έχει εφαρμοστεί ακόμα και σε ασθενείς που είναι σε επίσχεση και έχουν μόνιμο καθετήρα, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η ανατομία του κάθε προστάτη όμως έχει ιδιαιτερότητες και για αυτό προκειμένου ο κάθε ασθενής να δει αν είναι κατάλληλος για αυτήν τη νέα θεραπεία, πρέπει να εκτιμηθεί από τον ειδικό ιατρό που γνωρίζει τις απαιτήσεις της νέας αυτής μεθόδου.

Ψάχνετε άμεση λύση στο πρόβλημά σας;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΗΝ ANDROCLINIC

Γιατί οι γιατροί μας έχουν πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας στο χώρο

  Οι ιατροί της ANDROCLINIC είναι σε θέση να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν τόσο την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη ως νόσο αλλά και τα όποια σεξουαλικά προβλήματα αντιμετωπίζει ένας άντρας με καλοήθη υπερπλασία προστάτη

  Γιατί πέρα από τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους που ακολουθούμε, παρέχουμε απλές, χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινότητά σας, που θα βελτιώσουν συνολικά την ποιότητα ζωής σας

  Γιατί όλες οι υπηρεσίες παρέχονται αποκλειστικά και μόνο στην κλινική μας

Η ομαδα μας

Βασίλης Πρωτογέρου

Δημήτριος Μπορούσας

Κωνσταντίνος Μακαρούνης