ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΜΑΣ

Στοιχεία Επικοινωνίας

2103387393-4
helpdesk@androclinic.gr
Βαλαωρίτου 4, Αθήνα 10671

Χρόνια Προστατίτιδα: Συμπτώματα & Θεραπεία

Η χρόνια προστατίτιδα είναι φλεγμονή του προστάτη αδένα. Συνήθως είναι ουρολοίμωξη και συγκεκριμένα λοίμωξη του γεννητικού συστήματος εντοπισμένη στον προστάτη.

Στις περιπτώσεις αυτές, αίτιο είναι κάποιο μικρόβιο ή του ουροποιητικού συστήματος ή κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο. Αρκετές φορές όμως η χρόνια προστατίτιδα είναι μη μικροβιακή φλεγμονή. Είναι κατάλοιπο παλαιότερης μικροβιακής λοίμωξης που παρέμεινε ως αλλοιώσεις και βλάβες του προστατικού ιστού παρόλο που τα μικρόβια καταπολεμήθηκαν είτε είναι εξαρχής μια ιστική φλεγμονή που οφείλεται σε διάφορα αίτια (ανοσολογικά κλπ) χωρίς όμως τη συμμετοχή μικροβίων.

Συμπτώματα Της Χρόνιας Προστατίτιδας

Ο άνδρας που πάσχει από χρόνια προστατίτιδα μπορεί να μην έχει κανένα απολύτως σύμπτωμα, μπορεί να έχει ελάχιστα και μικρής έντασης συμπτώματα αλλά μπορεί και να έχει πολλά και βασανιστικά συμπτώματα που να επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του προκαλώντας προβλήματα στην ούρηση, στη στύση ή και ακόμα προβλήματα γονιμότητας.

Τα συμπτώματα αυτά είναι ποίκιλλα: συχνουρία, έντονη επιθυμία ούρησης αλλά συχνά με δυσανάλογα μικρή ποσότητα ούρων, πόνο στη βάλανο του πέους, κάψιμο κατά μήκος της ουρήθρας, πόνο στο περίνεο, βάρος ή ακαθόριστο πόνο στους όρχεις, αίμα στα ούρα, αίμα στο σπέρμα, στυτική δυσλειτουργία ή και διαταραχές στην ποιότητα και τη γονιμότητα του σπέρματος.

Συχνά οι άνδρες έχουν μια διάχυτη ακαθόριστη ενόχληση στο κάτω μέρος της κοιλιάς τους, στη βάση του πέους ή και πίσω από αυτό, στο περίνεο ή και στην έσω μεριά των μηρών χωρίς ωστόσο να μπορούν με ακρίβεια να προσδιορίσουν τι και που τους ενοχλεί. Η χρόνια προστατίτιδα συχνά εμπλέκεται με το σύνδρομο του χρόνιου πυελικού άλγους που είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων σαν και αυτά που περιγράφηκαν.

Ανδρολογικά Προβλήματα Και Χρόνια Προστατίτιδα

Συχνά, τα ανδρολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας άνδρας όπως τα προβλήματα στύσης ή και οι διαταραχές της γονιμότητας μπορεί να οφείλονται σε μια φλεγμονή του προστάτη. Ο ιστός του πέους και του προστάτη αν και έχουν άλλη ιστολογική δομή έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά κι έτσι οι παθήσεις του προστάτη μπορεί τελικά να αντανακλούν στη λειτουργία του πέους. Συχνά αυτό το αίτιο ξεφεύγει της διάγνωσης και υπάρχουν άνδρες που ταλαιπωρούνται με μακροχρόνιες και ακριβές θεραπείες για τη στυτική τους δυσλειτουργίας ενώ το πρόβλημα βρίσκεται όχι στο πέος αλλά στον προστάτη τους. Αντίστοιχα επειδή οι προστατικές εκκρίσεις είναι απαραίτητες για τη σωστή γονιμοποιητική λειτουργία του σπέρματος, η χρόνια προστατίτιδα αλλάζει τα χαρακτηριστικά των προστατικών εκκρίσεων κάτι που επηρεάζει τα σπερματοζωάρια και τη γονιμοποιητική τους ικανότητα.

Καρκίνος Του Προστάτη Και Χρόνια Προστατίτιδα

Ένα συχνό άγχος που έχουν οι άνδρες με συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας είναι μήπως πάσχουν από καρκίνο του προστάτη. Συμπτώματα σαν κι αυτά που προκαλεί η προστατίτιδα δεν είναι συνηθισμένα στον καρκίνο του προστάτη. Η διαφοροδιάγνωση του καρκίνου του προστάτη και της χρόνιας προστατίτιδας είναι σχετικά εύκολη κι έτσι ο φόβος των ασθενών αυτών μπορεί και πρέπει να αποκλεισθεί με κατάλληλες εξετάσεις.

Ένας άλλος φόβος των ανδρών είναι μήπως εξελιχθεί η προστατίτιδα τους σε καρκίνο του προστάτη. Πρέπει να τονισθεί πως η προστατίτιδα δεν είναι προκαρκινική κατάσταση κι ούτε εξελίσσεται σε καρκίνο του προστάτη. Παρότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν μια αυξημένη συσχέτιση καρκίνου του προστάτη και χρόνιας προστατίτιδας, η αιτιολογία δεν είναι ξεκάθαρη και οι μελέτες οι ίδιες εκφράζουν προβληματισμό για το αποτέλεσμα. Ο άνδρας που πάσχει από χρόνια προστατίτιδα οφείλει όπως κάθε άλλος άνδρας που ενδιαφέρεται για την πρόληψη της υγείας του προστάτη του να παρακολουθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα το PSA και να κάνει υπερηχογράφημα και δακτυλική εξέταση του προστάτη. Άλλη ειδικότερη αντιμετώπιση προς το παρόν δε συστήνεται.

Διάγνωση Της Χρόνιας Προστατίτιδας

Η διάγνωση της χρόνιας προστατίτιδας άλλοτε είναι εύκολη και προφανής άλλοτε είναι δύσκολο να αποσαφηνιστεί ότι για όλα τα συμπτώματα ευθύνεται μια προστατική φλεγμονή. Το υπερηχογράφημα του προστάτη αν και χρήσιμο πολύ συχνά είναι φυσιολογικό. Η κλινική εξέταση είναι πολύ σημαντική καθώς και η αναζήτηση μικροβίων στο σπέρμα ή τις προστατικές εκκρίσεις. Δυστυχώς, για διαφόρους λόγους οι καλλιέργειες μπορεί να είναι αρνητικές αλλά μικροβιακό αίτιο μπορεί να υπάρχει.

Στις μέρες μας υπάρχουν πολύ σύγχρονες και ειδικές εξετάσεις με αναζήτηση του DNA του μικροβίου προκειμένου να έχουμε ακρίβεια στη διάγνωση. Ειδικές περιπτώσεις σπανιότερες είναι οι ιογενείς λοιμώξεις που παρότι δεν είναι συχνές μπορεί να προσβάλλουν τον προστάτη ή και άλλες δομές του γεννητικού συστήματος και η διάγνωση να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ενίοτε μπορεί να απαιτηθούν πιο σύνθετες εξετάσεις όπως ένα διορθικό υπερηχογράφημα ή και μια ουρηθροκυστεοσκόπηση.

Θεραπεία Της Χρόνιας Προστατίτιδας

Η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας είναι αρκετά σύνθετη. Μπορεί να είναι απλώς μια παρατεταμένη θεραπεία των μικροβίων που εμπλέκονται κι εφόσον ο προστάτης δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά, επέρχεται η ίαση. Οι περιπτώσεις μη μικροβιακής χρόνιας προστατίτιδας είναι μια πιο ειδική περίπτωση. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται θεραπεία για την καταστολή των ενοχλητικών συμπτωμάτων αλλά και για την αποκατάσταση της ιστικής βλάβης που προκαλεί η φλεγμονή. Αντιβιοτικά έχουν κι εδώ χρησιμοποιηθεί αλλά κυρίως χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αναλγητικά, α-blockers ενώ υπάρχουν και πιο σύγχρονες θεραπείες με χρήση ακόμα και PDE-5is ή φυτοοιστρογόνα, ή και συνδυασμούς όλων των παραπάνω.

Ιδιαίτερα να τονισθεί η συμμετοχή του ψυχισμού αλλά και της γενικότερης κατάστασης του οργανισμού στην χρόνια προστατίτιδα. Τα συμπτώματα της προστατίτιδας μπορεί να υποτροπιάσουν σε καταστάσεις στρες αλλά και η ίδια η προστατίτιδα προκαλεί αναστάτωση και δυσφορία σε έναν άνδρα επιδεινώνοντας τα συμπτώματα. Παλιότερα πιο συχνά και σπανιότερα στις μέρες μας χρησιμοποιούνταν και ήπια αγχολυτικά προκειμένου να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος.