Χρονια – Οξεια Προστατιτιδα

Η χρόνια προστατίτιδα παρουσιάζεται από διάφορα μικρόβια ή μπορεί να οφείλεται σε μία λάθος ή μη ολοκληρωμένη θεραπεία της οξείας προστατίτιδας.

Εισαγωγή

Η χρόνια προστατίτιδα είναι φλεγμονή του προστάτη αδένα. Συνήθως είναι ουρολοίμωξη και συγκεκριμένα λοίμωξη του γεννητικού συστήματος εντοπισμένη στον προστάτη.

Στις περιπτώσεις αυτές, αίτιο είναι κάποιο μικρόβιο ή του ουροποιητικού συστήματος ή κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο. Αρκετές φορές όμως η χρόνια προστατίτιδα είναι μη μικροβιακή φλεγμονή. Είναι κατάλοιπο παλαιότερης μικροβιακής λοίμωξης που παρέμεινε ως αλλοίωση και βλάβη του προστατικού ιστού παρόλο που τα μικρόβια καταπολεμήθηκαν, είτε είναι εξαρχής μια ιστική φλεγμονή που οφείλεται σε διάφορα αίτια (ανοσολογικά κλπ) χωρίς όμως τη συμμετοχή μικροβίων.

Δώστε τέλος στο πρόβλημά σας. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Αίτια

Η χρόνια προστατίτιδα παρουσιάζεται από διάφορα μικρόβια ή μπορεί να οφείλεται σε μία λάθος ή μη ολοκληρωμένη θεραπεία της οξείας προστατίτιδας. Τα μικρόβια καταλήγουν στον προστάτη επειδή τα μολυσμένα ούρα παλινδρομούν από την πίεση που προέρχεται από την στένωση της ουρήθρας.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της χρόνιας προστατίτιδας και για να προχωρήσει ο γιατρός σε εξετάσεις, πρέπει τα συμπτώματα να είναι παρόντα για 3 μήνες. Η πάθηση χωρίζεται σε βακτηριακή και αβακτηριακή.

Για την βακτηριακή προστατίτιδα η διάγνωση γίνεται με δακτυλική εξέταση από το ορθό και με εξετάσεις ούρων (των 4 δειγμάτων ούρων κατά Meares και Stamey) ή/και καλλιέργεια που προσδιορίζει με ακρίβεια το μικρόβιο, μετά από αντιβιόγραμμα.

Συμπτώματα Της Χρόνιας Προστατίτιδας

Ο άνδρας που πάσχει από χρόνια προστατίτιδα μπορεί να μην έχει κανένα απολύτως σύμπτωμα, μπορεί να έχει ελάχιστα και μικρής έντασης συμπτώματα αλλά μπορεί και να έχει πολλά και βασανιστικά συμπτώματα που να επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του προκαλώντας προβλήματα στην ούρηση, στη στύση ή και ακόμα προβλήματα γονιμότητας.

Τα συμπτώματα αυτά είναι ποίκιλλα: συχνουρία, έντονη επιθυμία ούρησης αλλά συχνά με δυσανάλογα μικρή ποσότητα ούρων, πόνο στη βάλανο του πέους, κάψιμο κατά μήκος της ουρήθρας, πόνο στο περίνεο, βάρος ή ακαθόριστο πόνο στους όρχεις, αίμα στα ούρα, αίμα στο σπέρμα, στυτική δυσλειτουργία ή και διαταραχές στην ποιότητα και τη γονιμότητα του σπέρματος.

Συχνά οι άνδρες έχουν μια διάχυτη ακαθόριστη ενόχληση στο κάτω μέρος της κοιλιάς τους, στη βάση του πέους ή και πίσω από αυτό, στο περίνεο ή και στην έσω μεριά των μηρών χωρίς ωστόσο να μπορούν με ακρίβεια να προσδιορίσουν τι και που τους ενοχλεί. Η χρόνια προστατίτιδα συχνά εμπλέκεται με το σύνδρομο του χρόνιου πυελικού άλγους που είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων σαν και αυτά που περιγράφηκαν.

Θεραπεία Της Χρόνιας – Οξείας Προστατίτιδας

Η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας είναι αρκετά σύνθετη. Μπορεί να είναι απλώς μια παρατεταμένη θεραπεία των μικροβίων που εμπλέκονται κι εφόσον ο προστάτης δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά, επέρχεται η ίαση. Οι περιπτώσεις μη μικροβιακής χρόνιας προστατίτιδας είναι μια πιο ειδική περίπτωση. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται θεραπεία για την καταστολή των ενοχλητικών συμπτωμάτων αλλά και για την αποκατάσταση της ιστικής βλάβης που προκαλεί η φλεγμονή. Αντιβιοτικά έχουν κι εδώ χρησιμοποιηθεί αλλά κυρίως χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αναλγητικά, α-blockers ενώ υπάρχουν και πιο σύγχρονες θεραπείες με χρήση ακόμα και PDE-5is ή φυτοοιστρογόνα, ή και συνδυασμούς όλων των παραπάνω.

Ιδιαίτερα να τονισθεί η συμμετοχή του ψυχισμού αλλά και της γενικότερης κατάστασης του οργανισμού στην χρόνια προστατίτιδα. Τα συμπτώματα της προστατίτιδας μπορεί να υποτροπιάσουν σε καταστάσεις στρες αλλά και η ίδια η προστατίτιδα προκαλεί αναστάτωση και δυσφορία σε έναν άνδρα επιδεινώνοντας τα συμπτώματα. Παλιότερα πιο συχνά και σπανιότερα στις μέρες μας χρησιμοποιούνταν και ήπια αγχολυτικά προκειμένου να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος.

Συχνά, τα ανδρολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας άνδρας όπως τα προβλήματα στύσης ή και οι διαταραχές της γονιμότητας μπορεί να οφείλονται σε μια φλεγμονή του προστάτη.

Καρκίνος Προστάτη & Προστατίτιδα

Ένα συχνό άγχος που έχουν οι άνδρες με συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας είναι μήπως πάσχουν από καρκίνο του προστάτη. Συμπτώματα σαν κι αυτά που προκαλεί η προστατίτιδα δεν είναι συνηθισμένα στον καρκίνο του προστάτη. Η διαφοροδιάγνωση του καρκίνου του προστάτη και της χρόνιας προστατίτιδας είναι σχετικά εύκολη κι έτσι ο φόβος των ασθενών αυτών μπορεί και πρέπει να αποκλεισθεί με κατάλληλες εξετάσεις.

Ένας άλλος φόβος των ανδρών είναι μήπως εξελιχθεί η προστατίτιδα τους σε καρκίνο του προστάτη. Πρέπει να τονισθεί πως η προστατίτιδα δεν είναι προκαρκινική κατάσταση κι ούτε εξελίσσεται σε καρκίνο του προστάτη. Παρότι υπάρχουν μελέτες που δείχνουν μια αυξημένη συσχέτιση καρκίνου του προστάτη και χρόνιας προστατίτιδας, η αιτιολογία δεν είναι ξεκάθαρη και οι μελέτες οι ίδιες εκφράζουν προβληματισμό για το αποτέλεσμα. Ο άνδρας που πάσχει από χρόνια προστατίτιδα οφείλει όπως κάθε άλλος άνδρας που ενδιαφέρεται για την πρόληψη της υγείας του προστάτη του να παρακολουθεί σε τακτά χρονικά διαστήματα το PSA και να κάνει υπερηχογράφημα και δακτυλική εξέταση του προστάτη. Άλλη ειδικότερη αντιμετώπιση προς το παρόν δε συστήνεται.

Ανδρολογικά Προβλήματα

Συχνά, τα ανδρολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας άνδρας όπως τα προβλήματα στύσης ή και οι διαταραχές της γονιμότητας μπορεί να οφείλονται σε μια φλεγμονή του προστάτη. Ο ιστός του πέους και του προστάτη αν και έχουν άλλη ιστολογική δομή έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά κι έτσι οι παθήσεις του προστάτη μπορεί τελικά να αντανακλούν στη λειτουργία του πέους. Συχνά αυτό το αίτιο ξεφεύγει της διάγνωσης και υπάρχουν άνδρες που ταλαιπωρούνται με μακροχρόνιες και ακριβές θεραπείες για τη στυτική τους δυσλειτουργίας ενώ το πρόβλημα βρίσκεται όχι στο πέος αλλά στον προστάτη τους. Αντίστοιχα επειδή οι προστατικές εκκρίσεις είναι απαραίτητες για τη σωστή γονιμοποιητική λειτουργία του σπέρματος, η χρόνια προστατίτιδα αλλάζει τα χαρακτηριστικά των προστατικών εκκρίσεων κάτι που επηρεάζει τα σπερματοζωάρια και τη γονιμοποιητική τους ικανότητα.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν στον ασθενή από την πάθηση της χρόνιας προστατίτιδας είναι κυρίως δύο. Πρώτον η υπογονιμότητα, εξαιτίας της μείωσης κινητικότητας των σπερματοζωαρίων  και δεύτερον διάφορες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Ψάχνετε άμεση λύση στο πρόβλημά σας;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΗΝ ANDROCLINIC

Γιατί οι γιατροί μας έχουν πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας στο χώρο

  Γιατί πέρα από τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους που ακολουθούμε, παρέχουμε απλές, χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινότητά σας, που θα βελτιώσουν συνολικά την ποιότητα ζωής σας

  Γιατί όλες οι υπηρεσίες παρέχονται αποκλειστικά και μόνο στην κλινική μας

Η ομαδα μας

Βασίλης Πρωτογέρου

Δημήτριος Μπορούσας

Κωνσταντίνος Μακαρούνης