Θηλωματα Ουροδοχου Κυστης

Τα θηλώματα συνήθως δεν κάνουν συμπτώματα και για το λόγο αυτό μπορεί να παραμείνουν για πολύ καιρό αδιάγνωστα.

Εισαγωγή


Τα θηλώματα της ουροδόχου κύστεως είναι επιφανειακός καρκίνος της ουροδόχου κύστεως. Είναι μια κατάσταση που απαιτεί άμεση θεραπεία και η πρόγνωση και η εξέλιξη της νόσου εξαρτώνται άμεσα από το πόσο νωρίς έγινε η διάγνωση και η θεραπεία.

Το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης αποτελείται από στοιβάδες. Πιο επιφανειακά προς τον αυλό, την κοιλότητα της κύστης δηλαδή είναι ένα ειδικό επιθήλιο, το ουροθήλιο και βαθύτερα από όλα οι μύες που είναι υπεύθυνοι για την ούρηση. Τα θηλώματα συνήθως εμφανίζονται από το ουροθήλιο κι επεκτείνονται τόσο προς τον αυλό όσο και προς τα βαθύτερα στρώματα. Τα καθοριστικό σημείο εξέλιξης είναι η μυϊκή στοιβάδα. Όταν φθάσει σε αυτή τότε η νόσος θεωρείται διηθητική και είναι βαρύτερης μορφής.

Δώστε τέλος στο πρόβλημά σας. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Συμπτώματα Θηλωμάτων Ουροδόχου Κύστης

Τα θηλώματα συνήθως δεν κάνουν συμπτώματα και για το λόγο αυτό μπορεί να παραμείνουν για πολύ καιρό αδιάγνωστα. Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η ανώδυνη μακροσκοπική αιματουρία η οποία μπορεί να εμφανιστεί, να κρατήσει ακόμα και μόνο μια ημέρα και μετά αυτόματα να εξαφανισθεί και να υποτροπιάσει αρκετό καιρό μετά. Άλλο σύμπτωμα είναι η συχνουρία και η επιτακτικότατα στην ούρηση ενώ σπανιότερα ένα θήλωμα αν εμφανισθεί κοντά στο ουρητηρικό στόμιο μπορεί να φράξει τον αυλό του ουρητήρα και να προκαλέσει υδρονέφρωση και πόνο από το νεφρό.

Διάγνωση

Η διάγνωση σε μεγάλα θηλώματα μπορεί να γίνει με υπερηχογράφημα που θα θέσει με πολύ μεγάλη ακρίβεια τη διάγνωση. Ένα μικρό θήλωμα όμως δε θα απεικονιστεί στο υπερηχογράφημα. Η κυτταρολογική ούρων μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση όμως η καθοριστική και πιο σημαντική εξέταση είναι η κυστεοσκόπηση: με τη βοήθεια κάμερας που θα μπει στην ουροδόχο κύστη από την ουρήθρα θα διαπιστωθεί η ύπαρξη ακόμα και των πιο μικρών θηλωμάτων.

Παρακολούθηση

Το πρόβλημα με τα θηλώματα είναι πως επανεμφανίζονται γιατί η νόσος υποτροπιάζει. Επειδή η αποτελεσματική θεραπεία ενός θηλώματος γίνεται προτού διηθήσει τον μυϊκό χιτώνα η έγκαιρη διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική. Για το λόγο αυτό μετά την αφαίρεση ενός θηλώματος, ο ασθενής μπαίνει σε πρόγραμμα παρακολούθησης με κυστεοσκοπήσεις. Σε περίπτωση επανεμφάνισης θηλώματος, γίνεται εκ νέου αφαίρεση του κι αν χρειαστεί ακολουθούν ενδοκυστικές εγχύσεις και μετά πάλι κυστεοσκοπήσεις.

Τα θηλώματα στην ουροδόχο κύστη δεν εμφανίζουν συμπτώματα και γι’ αυτόν τον λόγο στις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση πραγματοποιείται αργά. Μπορεί να εκδηλωθεί αιματουρία συνεχόμενη ή ακόμα και μόνο για μια ημέρα, και μετά να υποχωρεί. Μερικά ακόμη συμπτώματα των θηλωμάτων της ουροδόχου κύστης είναι:

  • Επιτακτική ούρηση
  • Συχνοουρία
  • Υδρονέφρωση και
  • Πόνος στο νεφρό , αν φραζει το ουρητηρικό στόμιο

Εάν ο ασθενής έχει εμφανίσει κάποια στιγμή αιματουρία, πρέπει να το αναφέρει στον θεράποντα ουρολόγο. Η διάγνωση συνήθως πραγματοποιείται μέσω του υπερηχογραφήματος, εάν τα θηλώματα είναι μεγάλα. Εντούτοις, εάν το θήλωμα είναι μικρό δεν μπορεί να εντοπιστεί με το υπερηχογράφημα και η διάγνωση πραγματοποιείται με την εξέταση της κυστεοσκόπησης.

Μετά τη διάγνωση η εφαρμογή του θεραπευτικού πλάνου θα πρέπει να είναι άμεση. Η θεραπεία των θηλωμάτων της ουροδόχου κύστης είναι αποκλειστικά χειρουργική, κατά την οποία αφαιρείται το θήλωμα. Αναλόγως του αριθμού και του τύπου των θηλωμάτων που αφαιρούνται ενδέχεται μετά την αφαίρεση να εφαρμοστεί θεραπεία με ενδοκυστικές εγχύσεις με χημειοθεραπευτικό ή ανοσοδιεγερτικό φάρμακο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος εμφανίζει υποτροπές και γι’ αυτόν τον λόγο μετά την αφαίρεση ενός θηλώματος ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται συχνά με κυστεοσκοπήσεις.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι πάντα χειρουργική. Ένα ειδικό εργαλείο εισέρχεται από την ουρήθρα και αφαιρεί το θήλωμα. Αναλόγως του μεγέθους του θηλώματος μπορεί να χρειαστεί ή όχι νοσηλεία αν και συνήθως μια μέρα νοσηλείας απαιτείται.

Αναλόγως του τύπου και των αριθμό των θηλωμάτων είναι πολύ συχνό να απαιτηθεί μετά την αφαίρεση τους θεραπεία με ενδοκυστικές εγχύσεις. Το φάρμακο που εγχύεται παραμένει στην ουροδόχο κύστη για λίγη ώρα και μετά ουρείται. Ανάλογα με τον τύπο του θηλώματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί χημειοθεραπευτικό ή ανοσοδιεγερτικό φάρμακο για τις ενδοκυστικές εγχύσεις.

Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι το θήλωμα έχει επεκταθεί στον μυϊκό χιτώνα, τότε απαιτείται αφαίρεση όλης της ουροδόχου κύστης ή εναλλακτικά ακτινοβόληση της (ακτινοθεραπεία) συχνά συνοδευόμενη από ενδοφλέβια πλέον χημειοθεραπεία.

Ψάχνετε άμεση λύση στο πρόβλημά σας;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΗΝ ANDROCLINIC

Γιατί οι γιατροί μας έχουν πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας στο χώρο

  Γιατί πέρα από τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους που ακολουθούμε, παρέχουμε απλές, χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινότητά σας, που θα βελτιώσουν συνολικά την ποιότητα ζωής σας

  Γιατί όλες οι υπηρεσίες παρέχονται αποκλειστικά και μόνο στην κλινική μας

Η ομαδα μας

Βασίλης Πρωτογέρου

Δημήτριος Μπορούσας

Κωνσταντίνος Μακαρούνης