Σπερμοδιάγραμμα

Όλο και περισσότερα ζευγάρια έρχονται αντιμέτωπα με την υπογονιμότητα, γεγονός που τους εμποδίζει να μεγαλώσουν την οικογένειά τους. Σε ένα μεγάλο ποσοστό για αυτή ευθύνεται ο ανδρικός παράγοντας και για τον λόγο αυτό οι άνδρες υποβάλλονται σε μια σειρά διαγνωστικών εξετάσεων. Μια εξέταση με τεράστια διαγνωστική αξία για τον εντοπισμό της αιτίας που προκαλεί την ανδρική υπογονιμότητα είναι το σπερμοδιάγραμμα.

Τι είναι το σπερμοδιάγραμμα;

Το σπερμοδιάγραμμα είναι  μια διαγνωστική εξέταση μέσω της οποίας λαμβάνονται σημαντικές πληροφορίες για την ποιότητα του σπέρματος. Οι πληροφορίες που λαμβάνονται είναι ποιοτικές αλλά και ποσοτικές.  Πρόκειται για την εξέταση που πραγματοποιείται πρώτη στα πλαίσια διερεύνησης της ανδρικής υπογονιμότητας.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Η εξέταση του σπερμοδιαγράμματος ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου χρήζει διερεύνησης η ποιότητα του σπέρματος. Έτσι, η διενέργεια της εξέτασης ενδείκνυται για:

  • Διερεύνηση αιτιών υπογονιμότητας σε περιπτώσεις ανδρών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν και δεν το έχουν καταφέρει με ελεύθερες επαφές μέσα σε 12 μήνες.
  • Άνδρες που βρίσκονται με τη σύντροφό τους σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
  • Περιπτώσεις ανδρών που επιθυμούν να προχωρήσουν σε κρυοσυντήρηση του σπέρματός τους.
  • Διερεύνηση γονιμότητας σε άνδρες που έχουν αντιμετωπίσει σοβαρά ανδρολογικά προβλήματα στο παρελθόν ή έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία/ακτινοθεραπεία για την αντιμετώπιση κακοήθειας.
  • Προληπτικούς λόγους, καθώς πολλοί είναι οι νέοι άνδρες που επιθυμούν να αξιολογήσουν την κατάσταση του σπέρματός τους, σε περίπτωση που επιθυμήσουν να τεκνοποιήσουν στο μέλλον.

Ψάχνετε άμεση λύση στο πρόβλημά σας;

Ποια είναι η προετοιμασία του ασθενούς πριν το σπερμοδιάγραμμα;

Πριν την εξέταση του σπερμοδιαγράμματος δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από τον ασθενή. Θα πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα τουλάχιστον 3 με 5 ημέρες πριν τη διενέργεια της εξέτασης. Τέλος, θα πρέπει να ενημερώσει το ιατρικό προσωπικό του κέντρου, εάν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή βιταμίνες που ενδέχεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

Πώς πραγματοποιείται;

Η εξέταση του σπερμοδιάγραμματος είναι απλή. Η συλλογή του σπέρματος μπορεί να πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά στο ερευνητικό εργαστήριο. . Εάν εντούτοις η συλλογή του δείγματος γίνει στο σπίτι του ασθενούς, θα πρέπει να μεταφερθεί στο εργαστήριο όσο το δυνατόν πιο άμεσα, δηλ σε 10-20 λεπτά. Στη συνέχεια, το δείγμα εξετάζεται σε ειδικά εργαστήρια και τα αποτελέσματα της εξέτασης βγαίνουν την ίδια ημέρα.

Πείτε τέλος στην στυτική δυσλειτουργία ανώδυνα & αποτελεσματικά!

Με την επαναστατική θεραπεία των κρουστικών κυμάτων η στύση μέσα σε έναν μήνα αλλάζει ριζικά!

Σπερμοδιάγραμμα & Ανάλυση αποτελεσμάτων

Η εξέταση του σπερμοδιαγράμματος δίνει πληροφορίες για τη συγκέντρωση του σπέρματος και  αλλά και τη μορφή των σπερματοζωαρίων. Επίσης, λαμβάνονται σημαντικές πληροφορίες για την κινητικότητά τους, μια από τις σημαντικότερες πληροφορίες για τον καθορισμό της ποιότητας του σπέρματος. Ως προς τη συγκέντρωση του σπέρματος, ενδέχεται να παρουσιαστούν τα παρακάτω αποτελέσματα:

  • Ασπερμία: πλήρης απουσία σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση. Η εκδήλωση ασπερμίας μπορεί να οφείλεται σε κάποια φλεγμονή ή στη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.
  • Αζωοσπερμία: η αζωοσπερμία χαρακτηρίζεται από απουσία σπερματοζωαρίων στο σπέρμα και μπορεί να είναι αποφρακτική και μη αποφρακτική. Στην περίπτωση της αποφρακτικής αζωοσπερμίας, τα σπερματοζωάρια παράγονται κανονικά από τους όρχεις, αλλά κάτι αποφράσσει την έξοδό τους. Αντιθέτως, στην μη αποφρακτική αζωοσπερμία οι όρχεις δεν παράγουν καθόλου σπερματοζωάρια.
  • Ολιγοσπερμία: σε αυτή την περίπτωση το σπέρμα διαθέτει μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από το φυσιολογικό. Πιο συγκεκριμένα, εντοπίζονται λιγότερα από 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml σπέρματος.

Ρωτήστε μας για οτιδήποτε σας απασχολεί.

Είναι έγκυρα τα αποτελέσματα του σπερμοδιαγράμματος;

Το σπερμοδιάγραμμα είναι μια απόλυτα έγκυρη εξέταση ανάλυσης σπέρματος. Όμως, η ανάλυση θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές, ειδικά εάν τα αποτελέσματα δεν είναι φυσιολογικά. Το σπέρμα δύναται να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως από τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή ένα απλό κρυολόγημα.

Εάν, ενδιαφέρεστε να υποβληθείτε στην εξέταση του σπερμοδιαγράμματος,  επικοινωνήστε με την κλινική Androclinic, ένα εξειδικευμένο κέντρο Μικροχειρουργικής, Επανορθωτικής Χειρουργικής Γεννητικών Οργάνων, Ρομποτικής & Ελάχιστα Επεμβατικών Θεραπειών Προστάτη, Ανδρικής Υπογονιμότητας & Στυτικής Δυσλειτουργίας.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΗΝ ANDROCLINIC

Γιατί οι γιατροί μας έχουν πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας στο χώρο

  Γιατί απασχολούμε μια μεγάλη ομάδα από εξειδικευμένους ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων

  Γιατί εστιάζουμε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος στύσης που έχετε, στοχεύοντας εξαρχής στη ρίζα της δυσλειτουργίας και όχι σε πιθανά συμπτώματα

  Γιατί εφαρμόζουμε με απόλυτη επιτυχία τη νέα, σύγχρονη & πρωτοποριακή μέθοδο αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας με κρουστικά κύματα

  Γιατί όλες οι υπηρεσίες παρέχονται αποκλειστικά και μόνο στην κλινική μας

  Προσιτή τιμή (κόστος) – Εξαιρετικά αποτελέσματα

Η ομαδα μας

Βασίλης Πρωτογέρου

Δημήτριος Μπορούσας

Κωνσταντίνος Μακαρούνης