ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΡΙΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΚΤΟΜΗ

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας συχνός καρκίνος στους άνδρες. Όμως, ευτυχώς αντιμετωπίζεται ριζικά τις περισσότερες φορές. Η πιο σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση είναι η ρομποτική ριζική προστατεκτομή.  Η μέθοδος αυτή συνδυάζει τις μικρές τομές της λαπαροσκοπικής τεχνικής με την υπερσύγχρονη τεχνολογία του ρομποτικού εξοπλισμού.

Ο ρομποτικός εξοπλισμός εγγυάται εξαιρετική τρισδιάστατη απεικόνιση, αλλά κυρίως διαφοροποιείται ως προς τα καλύτερα εργαλεία σε σχέση με τα παλιότερης γενιάς λαπαροσκοπικά εργαλεία. Επομένως, φαίνεται ότι η λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή σταδιακά θα αντικατασταθεί από τη ρομποτική.

Πώς γίνεται η ρομποτική προστατεκτομή;

Η ριζική αφαίρεση του προστάτη πραγματοποιείται μέσω πολύ μικρών τομών. Από αυτές τις μικρές τομές εισέρχονται οι ρομποτικοί βραχίονες. Οι βραχίονες αυτοί κατευθύνονται από το ρομποτικό χειρουργό καθοδηγούμενοι από μια υψηλής ευκρίνειας ρομποτική, τρισδιάστατη κάμερα.

Οι ρομποτικοί βραχίονες είναι ασύγκριτα πιο εξελιγμένοι από τα απλά λαπαροσκοπικά εργαλεία. Έτσι, προσφέρουν στο χειρουργό πρόσβαση σε σημεία του σώματος που η ανατομία είναι ιδιαίτερη δύσκολη, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον προστάτη που βρίσκεται στο βάθος της πυέλου του ανθρωπίνου σώματος.

Το ρομποτικό σύστημα με τους ειδικούς βραχίονες και την τρισδιάστατη κάμερα που διαθέτει επιτρέπει την καλύτερη δυνατή απεικόνιση και πρόσβαση. Παράλληλα, η ακρίβεια των χειρουργικών κινήσεων που επιτυγχάνει το ρομπότ είναι τεράστια και έτσι επιτυγχάνονται τρεις επιθυμητοί στόχοι. Οι στόχοι αυτοί είναι οι κάτωθι:

  • η αφαίρεση του προστάτη
  • η διατήρηση των νεύρων της στύσης
  • η διατήρηση του σφιγκτηριακού μηχανισμού της ούρησης.

Η αφαίρεση του προστάτη είναι πάντα ο βασικός στόχος για να απαλλαγεί κανείς από τον καρκίνο. Όμως, η διατήρηση των νεύρων της στύσης και του σφιγκτηριακού μηχανισμού είναι αυτά που θα προσφέρουν μια καλή στύση και μια σωστή ούρηση, για μια καλής ποιότητας ζωή μετά από το χειρουργείο.

ANDROCLINIC και ρομποτική ριζική προστατεκτομή

Η ANDROCLINIC είναι ένα κέντρο με υψηλή εξειδίκευση στον άνδρα και στις παθήσεις του. Για εμάς είναι προτεραιότητα η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη και την προσφέρουμε, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Η διατήρηση των νεύρων της στύσης και η σωστή παρασκευή του σφιγκτηριακού μηχανισμού είναι ρουτίνα και συνήθης πρακτική στα χειρουργεία μας. Σκοπός είναι όχι μόνο ένα άριστο ογκολογικό αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι, επίσης, να γίνει το καλύτερο, ώστε να παραμείνει ο άνδρας απόλυτα λειτουργικός, όπως ήταν και πριν το χειρουργείο.

ANDROCLINIC και μετεγχειρητική φροντίδα μετά τη ρομποτική ριζική προστατεκτομή

Η διεθνής, αλλά και η δικιά μας εμπειρία, όμως, μας λέει πως ενίοτε απαιτούνται συμπληρωματικές ενέργειες τόσο για την αποκατάσταση της στύσης, αλλά σπανιότερα και της ούρησης. Η ANDROCLINIC είναι ένα ολοκληρωμένο κέντρο που προσφέρει και τη σωστή μετεγχειρητική βοήθεια, για να επιτευχθεί το μέγιστο του επιθυμητού αποτελέσματος. Έτσι, η ρομποτικά υποβοηθούμενη ριζική προστατεκτομή σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους εξασφαλίζει τη σωστή στυτική λειτουργία.

Μετεγχειρητικά πρωτόκολλα ενίσχυσης της στύσης

Είναι γνωστό πώς μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο, ακόμα και όταν διατηρούνται τα νεύρα της στύσης, επέρχεται αρχικά μια «αδράνεια». Έτσι παρόλο που συχνά οι ασθενείς έχουν πολύ σύντομα καλής ποιότητας στύση, μπορεί να απαιτηθεί μια μεγαλύτερη χρονική περίοδος για την πλήρη αποκατάσταση.

Για το λόγο αυτό χρειάζεται να γίνει ειδική υποστηρικτική θεραπεία του πέους, η οποία έχει δύο στόχους: πρώτον να διατηρήσουμε το στυτικό ιστό σε υψηλή λειτουργική κατάσταση και δεύτερον να έχει ο ασθενής μια καλής σκληρότητας στύση.

Η διατήρηση του στυτικού ιστού, ειδικά την πρώτη περίοδο μετά το χειρουργείο, είναι καθοριστικής σημασίας για την μετέπειτα λειτουργία του.

Τα ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα που ακολουθούνται, ώστε να διατηρηθεί ο στυτικός ιστός υγιής, συνίστανται στη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, κι όπου απαιτείται εφαρμογή συνεδριών κρουστικών κυμάτων και χορήγηση αυξητικών παραγόντων.

Στις περιπτώσεις που η αποθεραπεία των νεύρων αργεί να γίνει ή σε περιπτώσεις που ο στυτικός ιστός δυσλειτουργεί (ακόμα και λόγω προϋπάρχουσας στυτικής δυσλειτουργίας) εφαρμόζονται πιο ενισχυμένες θεραπείες, όχι πλέον για τη διατήρηση της υγείας του ιστού, αλλά για την πλήρη ενεργοποίηση του και την επίτευξη μιας καλής στύσης.

Μετεγχειρητική φροντίδα της ούρησης

Η σωστή ούρηση και η εγκράτεια μετά από ένα ρομποτικό χειρουργείο αποκαθίστανται πολύ γρήγορα και συνήθως πλήρως. Όμως, σπανιότερα παρατηρούνται συμπτώματα από την ουροδόχο κύστη η οποία «ερεθίζεται» και υπεραντιδρά στην αφαίρεση του προστάτη ή εμφανίζεται κόπωση και ανεπάρκεια του σφιγκτήρα που απαιτούν ειδική αντιμετώπιση, κατά βάση φαρμακευτική. Η ANDROCLINIC και οι ιατροί της έχοντας μεγάλη εμπειρία είναι σε θέση να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε τέτοια ανάγκη χρειασθεί.

ANDROCLINIC και άνδρας

Η φροντίδα του άνδρα στην ANDROCLINIC δεν τελειώνει με το χειρουργείο. Αντίθετα,  είμαστε δίπλα στον ασθενή με υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία μέχρι την πλήρη μετεγχειρητική αποκατάσταση, δρώντας είτε προληπτικά είτε θεραπευτικά όπου χρειάζεται, για να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Επικοινωνήστε με την κλινική Androclinic, ένα εξειδικευμένο κέντρο Μικροχειρουργικής, Επανορθωτικής Χειρουργικής Γεννητικών Οργάνων, Ρομποτικής & Ελάχιστα Επεμβατικών Θεραπειών Προστάτη, Ανδρικής Υπογονιμότητας & Στυτικής Δυσλειτουργίας και μάθετε τα πάντα σχετικά με αυτή. Στην κλινική μας αντιμετωπίζουμε όλα τα ανδρολογικά προβλήματα με τις πιο σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους.

Ψάχνετε άμεση λύση στο πρόβλημά σας;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΗΝ ANDROCLINIC

Γιατί οι γιατροί μας έχουν πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας στο χώρο

  Γιατί πέρα από τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους που ακολουθούμε, παρέχουμε απλές, χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινότητά σας, που θα βελτιώσουν συνολικά την ποιότητα ζωής σας

  Γιατί όλες οι υπηρεσίες παρέχονται αποκλειστικά και μόνο στην κλινική μας

Η ομαδα μας

Βασίλης Πρωτογέρου

Δημήτριος Μπορούσας

Κωνσταντίνος Μακαρούνης

Δημήτρης Λαουλάκος