ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΜΑΣ

Στοιχεία Επικοινωνίας

2103387393-4
helpdesk@androclinic.gr
Βαλαωρίτου 4, Αθήνα 10671

Πρόωρη Εκσπερμάτιση: Αίτια, Διάγνωση, Αποτελεσματική Θεραπεία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ένα από τα σημαντικότερα και πιο συχνά (ειδικά σε νεαρές ηλικίες) προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες είναι αυτό της πρόωρης εκσπερμάτισης. Σαν πρόωρη εκσπερμάτιση ορίζεται η ακούσια εκσπερμάτιση σε χρόνο λιγότερο των 60 δευτερολέπτων μετά τη διείσδυση  σε περισσότερες του 50% του συνολικού αριθμού των διεισδύσεων.

Τα προβλήματα που δημιουργεί η νόσος στη σεξουαλική ζωή του πάσχοντα καθώς και οι επιπτώσεις που έχει στην ομαλή σχέση του ζευγαριού είναι αυτονόητα. Μάλιστα, πολλές φορές πέραν της απογοήτευσης, το άτομο συχνά προσφεύγει σε αποφυγή της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να εμφανιστεί από την αρχή του σεξουαλικού βίου του ανδρός (πρωτοπαθής), είτε απλά να εμφανιστεί σε κάποια χρονική στιγμή χωρίς να υπάρχει προηγούμενο ιστορικό (επίκτητη).

Παρότι παλαιότερα τα αίτια εμφάνισης ανάγονταν σε καθαρά ψυχογενείς παράγοντες, πλέον ως αιτίες εμφάνισης αναγνωρίζονται τόσο ο ψυχολογικός παράγοντας, αλλά και ο βιολογικός παράγοντας, αφού παρατηρείται δυσλειτουργία των κεντρικών υποδοχέων σεροτονίνης.

Για την αντιμετώπιση της νόσου είναι κορυφαίας σημασίας η λήψη πλήρους ιστορικού από τον ασθενή, ο οποίος με τη σειρά του θα πρέπει να είναι λεπτομερής στα στοιχεία που θα δώσει στον θεράποντα ιατρό. Ειδικότερα θα πρέπει ο γιατρός να γνωρίζει:

 • αν ο ασθενής είναι διαβητικός ή νεφροπαθής ή υποφέρει από στηθάγχη
 • τυχόν νευροπάθειες ή κακώσεις και τραύματα στη σπονδυλική στήλη και στη γεννητική χώρα
 • αν ο ασθενής έχει αντιμετωπίσει φλεγμονές στο ουροποιητικό ή τον προστάτη
 • τυχόν ενδοκρινολογικές(πχ υπερθυρεοειδισμός) ή ψυχιατρικές παθήσεις του ασθενούς
 • τυχόν επεμβάσεις, τις οποίες έχει κάνει ο ασθενής
 • τα φάρμακα (πχ. ψυχοτρόπα) που τυχόν παίρνει ο ασθενής

Η λήψη του σεξουαλικού ιστορικού είναι επίσης κορυφαίας σημασίας, καθώς ο γιατρός θα πρέπει να έχει μια «αντικειμενική» εικόνα του χρόνου εκσπερμάτισης. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζει αν η πρόωρη εκσπερμάτιση συνοδεύεται και από άλλες δυσλειτουργίες, όπως αυτό της στυτικής δυσλειτουργίας.

Η σωστή συνεργασία ιατρού – ασθενή κατά τη διάρκεια λήψης του σεξουαλικού ιστορικού θα βοηθήσει το γιατρό να διαπιστώσει αν το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης σχετίζεται με:

 • πρόωρη ή τραυματική σεξουαλική εμπειρία
 • τραυματική εμπειρία από τιμωρία για αυνανισμό
 • σεξουαλική βία ή κακοποίηση
 • αυξημένο άγχος σχετιζόμενο με την σεξουαλική επίδοση κ.α.

Σε επόμενο στάδιο ο γιατρός θα πρέπει να διερευνήσει την κοινωνική συμπεριφορά του ασθενούς (τυχόν κοινωνική απομόνωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα στην εργασία, τυχόν υποστήριξη που λαμβάνει από τη σύντροφό του στην αντιμετώπιση του προβλήματος κλπ.) και στη συνέχεια να προχωρήσει:

 1. Σε εργαστηριακό έλεγχο (γενική εξέταση αίματος και ούρων, καλλιέργεια ούρων και σπέρματος, ορμονικές εξετάσεις, PSA)
 2. Σε κλινική εξέταση των γεννητικών οργάνων
 3. Υπερηχογραφικό έλεγχο ουροποιητικού