Η ιατρική κοινότητα έχει ορίσει τον Μάιο ως μήνα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, με στόχο την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την αντιμετώπιση, καθώς και τη μείωση των επιπτώσεων αυτού του είδους καρκίνου στους ασθενείς.
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί την 4η συχνότερη κακοήθεια στη χώρα μας, την 5η συνηθέστερη μορφή καρκίνου στον Δυτικό κόσμο και είναι 4 φορές πιο συχνή στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Περισσότεροι από 175.000 Ευρωπαίοι διαγιγνώσκονται με το συγκεκριμένο είδος καρκίνου κάθε χρόνο, ενώ αποτελεί τη 2η μορφή καρκίνου σε συχνότητα του ουρογεννητικού συστήματος του άντρα, μετά τον προστάτη.
Αναφορικά με τα αίτια αυτής, οι καπνιστές έχουν τριπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης της συγκεκριμένης νόσου σε σχέση με τους μη καπνιστές και έχει τις περισσότερες πιθανότητες υποτροπής σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές κακοήθειας. Επίσης η επαγγελματική έκθεση σε χημικά και σε καρκινογόνες ουσίες αποτελεί υψηλό παράγοντα κινδύνου, αποτελώντας το 10% όλων των περιπτώσεων. Ακολουθούν, η χρόνια κυστίτιδα, οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, οι ηλικία άνω των 65 ετών και η μακροχρόνια χρήση ουροκαθετήρα.
Κοινά συμπτώματα αυτού του είδους καρκίνου είναι η αιματουρία, η συχνοουρία, το πυελικό άλγος, ο πόνος χαμηλά στη ράχη, η επώδυνη ούρηση, η επείγουσα ανάγκη για ούρηση, καθώς και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Οι έχοντες αυτά τα συμπτώματα συστήνεται να μιλήσουν άμεσα με εξειδικευμένο ουρολόγο ιατρό για την περαιτέρω διερεύνησή τους.
Βασική διαγνωστική μέθοδος της συγκεκριμένης νόσου είναι η κυστεοσκόπηση, η οποία επιτρέπει στον ουρολόγο να διαγνώσει πιθανές βλάβες που δεν είναι εμφανείς μέσω άλλης διαγνωστικής εξέτασης.
Ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό, η τακτική επίσκεψη στον ουρολόγο ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 50 ετών θεωρείται απαραίτητη για την έγκαιρη διάγνωση αποτελώντας «κύριο όπλο» του ανδρικού πληθυσμού, ενάντια στον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.