Κονδυλωματα Πεους (HPV)

Τα κονδυλώματα έχουν την μορφή επιφανειακής βλάβης που μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο πέος.

Τα κονδυλώματα είναι δερματικές αλλοιώσεις που οφείλονται στον ιό HPV (Human Papilloma Virus). Υπάρχουν πολλοί τύποι του ιού αυτού και οι πιο συχνοί που ενοχοποιούνται για τη δημιουργία κονδυλωμάτων είναι ο 6 και ο 11.

Τα κονδυλώματα έχουν την μορφή επιφανειακής βλάβης που μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο πέος. Συνηθέστερη εντόπιση είναι στη βάλανο αλλά μπορεί να εμφανιστούν  στο σώμα ακόμα και στη βάση του πέους, στην περιοχή του εφηβαίου αλλά και στον πρωκτό, στο στόμιο της ουρήθρας ή και πιο βαθειά εντός της ουρήθρας. Έχουν την μορφή μυρμηκιάς και συνήθως είναι ασυμπτωματικά. Σπανιότερα μπορεί να εμφανίσουν αίσθημα κνησμού, αιμορραγίας ή άλλα ήπια ενοχλήματα.

Ο χρόνος που εμφανίζονται μετά την έκθεση στον ιό ποικίλλει και συνήθως είναι 3 εβδομάδες έως και 8 ή περισσότεροι μήνες. Η μόλυνση από τον ιό μπορεί να είναι σε κλινική, υποκλινική ή λανθάνουσα μορφή. Η κλινική μορφή είναι η βλάβη που φαίνεται με γυμνό μάτι ενώ υποκλινική αυτή που θέλει ειδικά μέσα για να ανιχνευθεί. Η λανθάνουσα μορφή είναι αυτή κατά την οποία ο ασθενής παρόλο που έχει τον ιό  δεν εμφανίζει καμία βλάβη. Στην περίπτωση αυτή δεν μεταδίδει τη νόσο αλλά και δεν μπορεί να εντοπιστεί και να σκοτωθεί ο ιός.

Τα κονδυλώματα δεν είναι καρκίνος. Παρότι ο HPV ιός είναι καρκινογόνος, αυτό αφορά κυρίως στα στελέχη 16 και 18. Τα κονδυλώματα οφείλονται στους τύπους 11 και 6 και σπανιότερα σε άλλους και δε θεωρούνται ούτε καρκίνος ούτε προκαρκινική κατάσταση. Είναι εντούτοις μεταδοτικά, σχετικά εύκολα και προϋποθέτουν επαφή. Οι λανθάνουσες μορφές δε μεταδίδονται ενώ οι κλινικές και μάλλον οι υποκλινικές μεταδίδονται γιατί σε αυτές οι ιός είναι ενεργός.

Οι κλινικές και οι υποκλινικές βλάβες εφόσον εντοπιστούν είναι αυτές που μπορούν να θεραπευτούν. Για την εντόπιση και τη διάγνωση τους απαιτείται προσεκτική κλινική εξέταση σε όλο το πέος που καλείται πεοσκόπηση, το εφήβαιο ακόμα και τον πρωκτό. Οι κλινικές μορφές θα γίνουν άμεσα αντιληπτές από τον ειδικά εκπαιδευμένο ιατρό ενώ για τις υποκλινικές θα χρειαστεί να γίνει επάλειψη της περιοχής με οξικό οξύ 3% ή 5% για να γίνουν ορατές. Για την εντόπιση βλαβών μέσα στην ουρήθρα απαιτείται η διενέργεια ουρηθροσκόπησης. Αυτή γίνεται με ειδικά εργαλεία (ουρηθροσκόπια) και είναι απολύτως ανώδυνη εξέταση γιατί χρησιμοποιείται ειδικό αναισθητικό με τη μορφή τζελ που τοποθετείται εντός της ουρήθρας.

Η θεραπεία συνίσταται στην καυτηρίαση ή ψύξη της περιοχής με διάφορες τεχνικές με σκοπό τη θανάτωση του ιού.

Η θεραπεία συνίσταται στην καυτηρίαση ή ψύξη της περιοχής με διάφορες τεχνικές με σκοπό τη θανάτωση του ιού. Εναλλακτικές θεραπείες σε πιο ήπιες βλάβες είναι η τοπική εφαρμογή αλοιφών που καυτηριάζουν τη βλάβη αλλά παράλληλα προκαλούν μικρό τοπικό έγκαυμα. Για την εφαρμογή καυτηρίασης γίνεται τοπική αναισθησία στην περιοχή της βλάβης κι έτσι η διαδικασία είναι απολύτως ανώδυνη κι ο ασθενής αποχωρεί αμέσως από την κλινική.

Η δυσκολία της αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων είναι πως δεν είναι γνωστό αν μετά την καυτηρίαση της βλάβης υπάρχουν κι άλλες εστίες που βρίσκονται σε λανθάνουσα μορφή. Κατά συνέπεια ένας άντρας ακόμα και μετά την καυτηρίαση των ορατών βλαβών πρέπει να είναι σε κλινική παρακολούθηση για να προλάβει την μετάπτωση των λανθανόντων μορφών που είναι μη μεταδοτικές σε κλινικές που είναι μεταδοτικές. Το συνολικό διάστημα παρακολούθησης καθώς και τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των ελέγχων δεν είναι σαφώς καθορισμένα. Εξαρτώνται από την κάθε περίπτωση, τον αριθμό και το μέγεθος των βλαβών και άλλους παράγοντες. Θεωρούμε όμως ότι αν σε ένα έτος δεν υπάρχει υποτροπή τότε το ποσοστό που ο οργανισμός κατάφερε κι εξουδετέρωσε τον ιό ξεπερνάει το 90%.

Βασικός παράγοντας για την αποφυγή εκ νέου μολύνσεως είναι η σωστή πρόληψη. Δεδομένου ότι η μετάδοση γίνεται με την επαφή, το προφυλακτικό είναι απαραίτητο. Ωστόσο δεν προφυλάσσει αποτελεσματικά γιατί δεν καλύπτει τη βάση του πέους ούτε το εφήβαιο και τις άλλες εκτός πέους περιοχές. Η μόνη αποτελεσματική προφύλαξη είναι η αποφυγή επαφών με μολυσμένα άτομα μέχρι να θεραπευτούν, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.

Ψάχνετε άμεση λύση στο πρόβλημά σας;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΗΝ ANDROCLINIC

Γιατί οι γιατροί μας έχουν πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας στο χώρο

  Γιατί πέρα από τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους που ακολουθούμε, παρέχουμε απλές, χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινότητά σας, που θα βελτιώσουν συνολικά την ποιότητα ζωής σας

  Γιατί όλες οι υπηρεσίες παρέχονται αποκλειστικά και μόνο στην κλινική μας

Η ομαδα μας

Βασίλης Πρωτογέρου

Δημήτριος Μπορούσας

Κωνσταντίνος Μακαρούνης