Κιρσοκηλη Ορχεων

Η κιρσοκήλη όρχεων θεωρείται παράγοντας ενοχοποιητικός για την εμφάνιση υπογονιμότητας στον άνδρα.

Τι είναι η κιρσοκήλη όρχεων;

Η κιρσοκήλη είναι μια σχετικά συχνή πάθηση που εμφανίζεται στο 11% των ανδρών που δεν έχουν κανένα πρόβλημα και στο 25% των υπογόνιμων ανδρών. Ουσιαστικά πρόκειται για διεύρυνση (κιρσοί) των φλεβών που είναι επιφορτισμένες με την απαγωγή του αίματος από τον όρχι.

Δώστε τέλος στο πρόβλημά σας. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Ποια τα συμπτώματα;

Η κιρσοκήλη συνήθως συμβαίνει στον αριστερό όρχι για ανατομικούς λόγους αλλά μπορεί να συμβεί στον δεξί ή και στους δύο. Ως αποτέλεσμα της πάθησης αυτής το αίμα δεν κυκλοφορεί πλέον σωστά κι έτσι μπορεί να εμφανιστούν διάφορα προβλήματα. Για πολλούς άνδρες είναι τελείως ασυμπτωματική. Δεν αντιλαμβάνονται κάτι παθολογικό και ανακαλύπτεται κατά τη διάρκεια ελέγχου της υπογονιμότητας που διαπιστώθηκε πως έχει ο άνδρας.

Σε άλλους ασθενείς προκαλεί αίσθημα βάρους ή δυσφορίας ή ακόμα και κνησμού στον όρχι που πάσχει. Ενώ μια μικρή κιρσοκήλη δεν γίνεται αντιληπτή, μια μεγάλη κιρσοκήλη μπορεί να ψηλαφηθεί κι από τον ίδιο τον ασθενή σαν μια μαλακή μάζα, συνήθως ανώδυνη, στο πάνω μέρος του όρχεως.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα όμως είναι η υπογονιμότητα που προκαλεί. Αυτή οφείλεται στο ότι η κακή απαγωγή του αίματος προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας και άλλες αλλοιώσεις στο μικροπεριβάλλον του όρχεως που τελικά εμποδίζουν τη φυσιολογική σπερματογένεση.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της κιρσοκήλης πραγματοποιείται κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα Doppler. Αν η κιρσοκήλη είναι σημαντικού βαθμού, ο ανδρολόγος θα διαγνώσει την πάθηση σχεδόν αμέσως, αρκεί ο ασθενής να σταθεί όρθιος για να ψηλαφηθούν οι φλέβες που έχουν διαταθεί.

Αν η κιρσοκήλη, εκτός από όρθια θέση, είναι ορατή και κατά την κατάκλιση τότε ελέγχεται και ο  οπισθοπεριτοναϊκός χώρος καθώς είναι πιθανό να υπάρχει νεόπλασμα που ασκεί πίεση στην σπερματική φλέβα.

Αν η κιρσοκήλη είναι μικρή και δε φαίνεται με γυμνό μάτι, αλλά και για την ακριβέστερη αξιολόγηση μιας ορατής κιρσοκήλης, ο ιατρός θα πραγματοποιήσει υπέρηχο Doppler.

Κατά την εξέταση αυτή ο ιατρός πέρα από την απλή απεικόνιση των φλεβών, πραγματοποιεί και επιπλέον μετρήσεις μέσω ειδικών τεχνικών που προκαλούν αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, για να ελέγξει αν προκαλείται διάταση των φλεβών και παλινδρόμηση του αίματος.

Θεραπεία της κιρσοκήλης- μικροχειρουργική αποκατάσταση.

Η κιρσοκήλη άλλοτε χρειάζεται θεραπεία κι άλλοτε παρακολούθηση.  Όταν δεν χρήζει άμεσης θεραπείας, η επιδείνωση των εξεταζόμενων παραμέτρων κατά τη διάρκεια της  παρακολούθησης είναι ένδειξη για θεραπεία.

Η ενδεδειγμένη θεραπεία για την κιρσοκήλη είναι η χειρουργική. Η απλή διόρθωση της κιρσοκήλης είναι μια σχετικά απλή επέμβαση. Καλύτερη όμως θεωρείται η μικροχειρουργική. Σε αυτή την τεχνική, γίνεται μια μικρή τομή στο πλάι του πέους εκεί δηλαδή που διέρχονται ο σπερματικός τόνος που περιέχει τα στοιχεία του όρχεως (αγγεία, νεύρα και λεμφαγγεία). Σε αντίθεση με την απλή διόρθωση της κιρσοκήλης κατά την οποία γίνεται μια απλή απολίνωση όσων φλεβών μπορεί να διακρίνει το γυμνό μάτι, η χρήση μικροσκοπίου επιτρέπει πολύ πιο λεπτομερή παρασκευή των στοιχείων του σπερματικού πόρου. Όχι μόνο αναγνωρίζονται και απολινώνονται όλες οι προβληματικές φλέβες αλλά μπορεί ο ιατρός να διακρίνει και να διαφυλάξει τα λεμφαγγεία και τις αρτηρίες της περιοχής προσφέροντας καλύτερα αποτελέσματα. Ο ασθενής παραμένει στη κλινική από λίγες ώρες έως μια ημέρα.

Με την εμπειρία των ιατρών της Androclinic η επέμβαση δεν απαιτεί νοσηλεία κι ο ασθενής μετά από λίγη ώρα μπορεί να επιστρέψει σπίτι του. Για να μάθετε πόσο κοστίζει η επέμβαση παρακαλώ επικοινωνήστε με την κλινική.

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει υπέρηχο Doppler για να διαγνώσει μία σχετικά μικρή κιρσοκήλη που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι.

Συχνές Ερωτήσεις

ΕΙΝΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΙΡΣΟΚΗΛΕΣ ΙΔΙΕΣ;

Η βαρύτητα της κιρσοκήλης μπορεί να ποικίλλει. Μπορεί να είναι μικρή και να βρεθεί μόνο με υπερηχογράφημα ή μπορεί να είναι ιδιαίτερα μεγάλη και να φαίνεται ακόμα και με μια απλή εξέταση.

ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ;

Η κιρσοκήλη θεωρείται παράγοντας ενοχοποιητικός για την εμφάνιση υπογονιμότητας στον άνδρα. Παρότι μια υποκλινική κιρσοκήλη μπορεί να μην προκαλέσει πρόβλημα στο σπέρμα, οι πιο σοβαρές μορφές ενοχοποιούνται συχνότερα.

Επίσης επειδή η κιρσοκήλη εξελίσσεται συχνά με την πάροδο των ετών, ένας νέος άνδρας με κιρσοκήλη που έχει φυσιολογικό σπέρμα την ώρα της διάγνωσης της κιρσοκήλης, δεν είναι εγγυημένο ούτε ότι η κιρσοκήλη του θα παραμείνει σταθερή ούτε και το σπέρμα του αμετάβλητο.

Ο κάθε άντρας λοιπόν που θα διαγνωσθεί με κιρσοκήλη πρέπει να κάνει ένα σπερμοδιάγραμμα για να ελέγξει την ποιότητα του σπέρματος του.

Αν και μπορεί να παρατηρηθούν διάφορες μορφές βλάβης στο σπέρμα ενός άντρα από την κιρσοκήλη, συχνά παρατηρούνται διαταραχές σε όλες τις παραμέτρους του σπέρματος, δηλαδή στον αριθμό, στην κινητικότητα αλλά και στην μορφολογία των σπερματοζωαρίων, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της ολιγοασθενοτερατοσπερμίας.

ΓΙΑΤΙ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ;

Οι φλέβες έχουν εσωτερικά βαλβίδες που επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο προς μια κατεύθυνση, δηλαδή προς το κέντρο του σώματος. Όταν αυτές αρχίζουν να ανεπαρκούν εμφανίζεται επιστροφή και παλινδρόμηση λόγω βαρύτητας στα χαμηλότερα σημεία. Ο λόγος που οι βαλβίδες ανεπαρκούν είναι συνήθως εκ γενετής καθορισμένος αλλά παράγοντες όπως η άρση βάρους, η ορθοστασία κλπ μπορεί να κάνουν πιο έντονα τα συμπτώματα της νόσου.

Ψάχνετε άμεση λύση στο πρόβλημά σας;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΗΝ ANDROCLINIC

Γιατί οι γιατροί μας έχουν πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας στο χώρο

  Με την εμπειρία των ιατρών της Androclinic η επέμβαση δεν απαιτεί νοσηλεία κι ο ασθενής μετά από λίγη ώρα μπορεί να επιστρέψει σπίτι του

  Γιατί πέρα από τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους που ακολουθούμε, παρέχουμε απλές, χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινότητά σας, που θα βελτιώσουν συνολικά την ποιότητα ζωής σας

  Γιατί όλες οι υπηρεσίες παρέχονται αποκλειστικά και μόνο στην κλινική μας

  Προσιτό κόστος – τιμή

Η ομαδα μας

Βασίλης Πρωτογέρου

Δημήτριος Μπορούσας

Κωνσταντίνος Μακαρούνης

Η κιρσοκήλη αποτελεί αιτία πρόκλησης της ανδρικής υπογονιμότητας λόγω της κακής απαγωγής του αίματος από τον όρχι.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα και ανακαλύπτουν την πάθηση μέσω κάποιου ελέγχου υπογονιμότητας την πάθηση. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν σε ορισμένους ασθενείς είναι τα εξής:

  • Αίσθημα βάρους
  • Κνησμός στον όρχι
  • Δυσφορία

 

Για την διάγνωση της κιρσοκήλης πραγματοποιείται κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα οσχέου (Doppler) που στοχεύει στην ακριβέστερη αξιολόγηση της κιρσοκήλης και με το  οποίο ο ειδικός ανδρολόγος μπορεί να κάνει ακριβείς μετρήσεις και να ελέγξει τη διάταση των φλεβών και την παλινδρόμηση του αίματος.

 

Η οριστική θεραπεία της κιρσοκήλης πραγματοποιείται μέσω χειρουργικής επέμβασης και συγκεκριμένα μέσω της μικροχειρουργικής τεχνικής.

 

Κατά την διάρκεια της επέμβασης, πραγματοποιείται μια μικρή τομή στο σημείο που διέρχεται ο σπερματικός τόνος, τα αγγεία, τα νεύρα και τα λεμφαγγεία. Επίσης, χρησιμοποιείται το μικροσκόπιο ώστε να απολινωθούν με ακρίβεια οι προβληματικές φλέβες και να διαφυλαχθούν τα λεμφαγγεία και οι αρτηρίες.