Καρκινος Ορχεων

Κύριοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η κρυψορχία, η μικρολιθίαση (υπό προϋποθέσεις) και το οικογενειακό ιστορικό.

Καρκίνος Στους Όρχεις

Ο καρκίνος των όρχεων, εμφανίζεται συνήθως σε άνδρες κάτω των 35 ετών, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή του σε οποιαδήποτε ηλικία. Εμφανίζεται σαν σκληρό μόρφωμα στην ψηλάφηση των όρχεων ή σαν τυχαίο εύρημα μετά από κλινική εξέταση από ιατρό ή υπερηχογράφημα όρχεως. Κύριοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η κρυψορχία, η μικρολιθίαση (υπό προϋποθέσεις) και το οικογενειακό ιστορικό.

Δώστε τέλος στο πρόβλημά σας. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Αίτια

Για την εμφάνιση καρκίνου των όρχεων ενοχοποιούνται διάφορα αίτια, όπως είναι η κρυψορχία, όπου οι όρχεις δεν κατεβαίνουν κάτω από την πύελο ώστε να πάρουν την τελική ανατομική τους θέση. Άλλο αίτιο μπορεί να είναι η προχωρημένη ηλικία της μητέρας κατά την κύηση. Τέλος η λοίμωξη HIV μπορεί να είναι η αιτία.

Αναφέρουμε και κάποιους προδιαθεσικούς παράγοντες, που είναι η κληρονομικότητα και η υπογονιμότητα.

Συμπτώματα

Ο άνδρας με καρκίνο στους όρχεις παρατηρεί σαν πρώτο σύμπτωμα μία ψηλαφητή σκληρή μάζα πάνω στον όρχι, η οποία μπορεί να προκαλεί πόνο. Σπάνια μπορεί να εμφανίζονται συμπτώματα όπως είναι ο πόνος στην πλάτη ή η δύσπνοια.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται σε άλλες παθήσεις και όχι μόνο στον καρκίνο των όρχεων, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η διάγνωση από εξειδικευμένο ουρολόγο.

Οι εξετάσεις αίματος είναι επίσης μία ακόμα εξέταση που ανιχνεύει τους γνωστούς καρκινικούς δείκτες!

Διάγνωση

Ο ουρολόγος αρχικά θα ψηλαφήσει τους όρχεις για να διαπιστώσει αν υπάρχει σκληρή μάζα. Μετά θα προχωρήσει σε κάποιες ειδικές εξετάσεις όπως είναι το υπερηχογράφημα όρχεων. Με αυτήν την εξέταση θα καθοριστεί αν η αιτία εμφάνισης του ευρήματος είναι καρκίνος ή κάποια άλλη καλοήθη κύστη.

Οι εξετάσεις αίματος είναι επίσης μία ακόμα εξέταση που ανιχνεύει τους γνωστούς καρκινικούς δείκτες. Όταν οι δείκτες αυτοί είναι αυξημένοι, τότε ο γιατρός έχει στα χέρια του πολύ σημαντικά στοιχεία για να επιβεβαιώσει τον καρκίνο των όρχεων.

Καρκίνος Στους Όρχεις & Θεραπεία

Η ριζική ορχεκτομή μόνη της ή με συνοδό χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία, σε μερικές περιπτώσεις προσφέρουν μεγάλες πιθανότητες πλήρους ίασης.

Η ορχεκτομή γίνεται με βουβωνική τομή και γενική αναισθησία και η νοσηλεία είναι μονοήμερη.

Μετά από ενημέρωση του ασθενούς και επιθυμία του μπορεί να τοποθετηθεί ορχικό ένθεμα από σιλικόνη στη θέση του όρχεως που αφαιρέθηκε.

Ψάχνετε άμεση λύση στο πρόβλημά σας;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΗΝ ANDROCLINIC

Γιατί οι γιατροί μας έχουν πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας στο χώρο

  Γιατί πέρα από τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους που ακολουθούμε, παρέχουμε απλές, χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινότητά σας, που θα βελτιώσουν συνολικά την ποιότητα ζωής σας

  Γιατί όλες οι υπηρεσίες παρέχονται αποκλειστικά και μόνο στην κλινική μας

Η ομαδα μας

Βασίλης Πρωτογέρου

Δημήτριος Μπορούσας

Κωνσταντίνος Μακαρούνης