Η διαφύλαξη της υγείας του ουροποιητικού μας συστήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι βοηθάει στην πρόληψη νόσων και παθήσεων που μπορούν να είναι επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το ουροποιητικό μας σύστημα αποτελείται από τους νεφρούς, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες και την ουρήθρα. Κύρια λειτουργεία του αποτελεί η απομάκρυνση των τοξινών και των άχρηστων υποπροϊόντων. Παράλληλα ελέγχει τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών και των μεταβολιτών, ενώ ρυθμίζει τον όγκο, την πίεση και το pH του αίματος.
Οι διαταραχές ούρησης, οι ουρολοιμώξεις, τα προβλήματα των νεφρών και της κύστης αποτελούν συνήθη προβλήματα που μπορεί να προσβάλουν το ουροποιητικό μας σύστημα. Οι βλάβες στα όργανα του συστήματος αυτού, είναι συχνά μη αναστρέψιμες οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να το προστατέψουμε απο τους παραπάνω κινδύνους. Η αποφυγή των παρακάτω συνηθειών, μπορεί να θωρακίσει το ουροποιητικό μας σύστημα.
Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγουμε:
Τη μεγάλη κατανάλωση άλατος διότι οδηγεί στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και βλάπτει τους νεφρούς. Θεωρείται ένοχο για τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά καθώς αυξάνει τα επίπεδα ασβεστίου στα ούρα. Μπορούμε να καταναλώνουμε κυρίως σπιτικά φαγητά, περιορίζοντας το αλάτι στο ελάχιστο, ενισχύοντας παράλληλα τη γεύση τους με μυρωδικά και μπαχαρικά.
Τα τυποποιημένα τρόφιμα. Εκτός από αλάτι συχνά περιέχουν μεγάλη ποσότητα φωσφόρου, που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους νεφρούς και στα οστά.
Την υπερκατανάλωση κρέατος και ζωικών πρωτεϊνών διότι μπορεί να παράγουν υψηλά επίπεδα οξέων στο αίμα με αποτέλεσμα να προκαλούν οξέωση, κατάσταση η οποία είναι τοξική για τον οργανισμό.
Τη μακροχρόνια λήψη αντιφλεγμονωδών και ορισμένων παυσίπονων φαρμάκων, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για τους ιστούς και τις δομές των νεφρών.
Την υπερκατανάλωση ζάχαρης. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης και διαβήτη, παθήσεις που αποτελούν τις κύριες αιτίες ανάπτυξης νεφρικής νόσου. Η ζάχαρη μπορεί να κρύβεται σε πολλά τρόφιμα οπότε καλό είναι να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων πριν την κατανάλωσή τους.
Το κάπνισμα. Αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες των καρκίνων του ουροποιητικού ενώ υπολογίζεται πως τα μισά κρούσματα καρκίνου της ουροδόχου κύστης οφείλονται στο κάπνισμα.
Την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 4 ποτά / μέρα). Μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο της χρόνιας νεφροπάθειας και αν το άτομο είναι ταυτόχρονα καπνιστής, διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθεί από τη συγκεκριμένη νόσο.
Την παχυσαρκία. Αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του νεφρού. Σύμφωνα με έρευνες, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν νεφροκυτταρικό καρκίνο.
Την καθιστική ζωή, συνήθεια που σχετίζεται με τη νεφροπάθεια και την παχυσαρκία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρκίνου του νεφρού. Η συστηματική φυσική δραστηριότητα βελτιώνει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και την αρτηριακή πίεση, παράγοντες που επιδρούν ευεργετικά στη νεφρική υγεία του ανθρώπου.
Τέλος, η επαρκής πρόσληψη νερού και σωστή ενυδάτωση βοηθάει αποτελεσματικά το ουροποιητικό μας σύστημα να αποβάλλει τα περιττά προϊόντα του μεταβολισμού και τις τοξίνες ενώ παράλληλα προστατεύει από ουρολοιμώξεις και από τον σχηματισμό πέτρας στους νεφρούς ή στην κύστη, η οποία αποτελεί επώδυνη ουρολογική πάθηση.