Αζωοσπερμια

Βιοψία Όρχεων Micro Tese.

Η micro TESE βιοψία όρχεων (TEsticular Sperm Extraction) είναι μια ειδικής μορφής βιοψία του όρχι που δίνει λύση στους άνδρες που πάσχουν από αζωοσπερμία. Η διάγνωση αζωοσπερμίας, ειδικά της βαριάς μορφής με την πλήρη απουσία σπερματοζωαρίων στο σπερμοδιάγραμμα είναι μια δύσκολη κατάσταση η οποία μπορεί να οφείλεται είτε σε απόφραξη της εκφορητικής οδού του σπέρματος είτε σε ενδορχική βλάβη που προκαλεί μειωμένη ή και καθόλου παραγωγή σπέρματος. Η απόφραξη της εκφορητικής οδού μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια, όμως στις περιπτώσεις αυτές η παραγωγή του σπέρματος στους όρχεις δεν έχει επηρεαστεί.

Στις περιπτώσεις όμως που η αζωοσπερμία οφείλεται σε βλάβη του ορχικού ιστού η πιθανότητα ανεύρεσης σπερματοζωαρίων μειώνεται σημαντικά. Παλιότερα θεωρείτο ότι ήταν αδύνατη, σήμερα όμως ξέρουμε ότι ευτυχώς αυτό δεν αληθεύει. Ο λόγος είναι ότι φάνηκε από μελέτες που έγιναν ότι η βλάβη στον όρχι μπορεί να είναι εστιακή, δηλαδή όχι σε όλη την έκταση του αλλά σε πολλαπλά τμήματα του. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα νησίδες καλής ποιότητας ορχικού ιστού με σπερματογένεση και σπερματοζωάρια αλλά δεν είναι εφικτό αυτά τα σπερματοζωάρια να βγουν έξω με την εκσπερμάτιση.

Ο τρόπος για να ανευρεθούν τα σπερματοζωάρια σε αυτές τις περιοχές είναι μόνο με βιοψία όρχεως. Υπάρχουν πολλές τεχνικές που κατά βάση βασίζονται στην «τυχαία» λήψη ορχικού ιστού ελπίζοντας ότι έτσι θα βρούμε υγιές τμήμα με σπερματοζωάρια. Η micro TESE βιοψία εφαρμόζεται για να λύσει αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Η μεγάλη διαφορά της microTESE με την απλή βιοψία του όρχι είναι ότι δεν είναι ούτε τυφλή ούτε τυχαία.

Οι ιατροί της ANDROCLINIC είναι από τους λίγους στην Ελλάδα που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι κι έχουν μεγάλη εμπειρία στην τεχνική αυτή και υπόσχονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην αναζήτηση σπερματοζωαρίων με την εφαρμογή της micro-TESE.

Η micro TESE βιοψία πραγματοποιείται υποχρεωτικά με τη χρήση μικροσκοπίου με την βοήθεια του οποίου ερευνάται ο όρχις για την αναγνώριση των περιοχών με καλής μορφολογίας σπερματικά σωληνάρια. Δεδομένου ότι αν υπάρχουν σπερματοζωάρια θα βρίσκονται σε αυτά τα σωληνάρια κι όχι στα κατεστραμμένα, αποφεύγεται η λήψη άχρηστου ορχικού ιστού κι αυξάνονται οι πιθανότητες ανεύρεσης σπερματοζωαρίων.

Με απλά λόγια αντί να γίνεται τυφλή βιοψία, γίνεται βιοψία όρχεων κατευθυνόμενη και στοχευμένη στις υγιείς περιοχές του όρχι. Με την τεχνική αυτή, και με βάση τα διεθνή δεδομένα τα οποία συστήνουν την microTESE βιοψία ως την καλύτερη και πιο ενδεδειγμένη βιοψία όρχι σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας, το ποσοστό ανεύρεσης σπερματοζωαρίων ανέρχεται στο 30%. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τρεις άνδρες που πάσχουν από αζωοσπερμία έχουν σπερματοζωάρια στους όρχεις τους κι απλώς απαιτείται η κατάλληλη τεχνική για να ανευρεθούν.

Η micro TESE είναι απολύτως ασφαλής για τον όρχι απαιτεί όμως περισσότερη ώρα σε σχέση με μια απλή βιοψία όρχι ώστε να γίνει επισταμένος έλεγχος του ορχικού παρεγχύματος. Ο ασθενής φεύγει αυθημερόν από το νοσοκομείο, η τεχνική αυτή όμως απαιτεί εμπειρία από τον ειδικό Ουρολόγο Ανδρολόγο τόσο στην αξιολόγηση του όρχι αλλά και στις μικροχειρουργικές τεχνικές.

Ψάχνετε άμεση λύση στο πρόβλημά σας;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΗΝ ANDROCLINIC

 Γιατί οι γιατροί μας έχουν πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας στο χώρο

 Because our doctors have more Οι ιατροί της ANDROCLINIC είναι από τους λίγους στην Ελλάδα που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι κι έχουν μεγάλη εμπειρία στην τεχνική αυτή και υπόσχονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην αναζήτηση σπερματοζωαρίων με την εφαρμογή της micro-TESE.

  Because beyond the most modern Γιατί πέρα από τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους που ακολουθούμε, παρέχουμε απλές, χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινότητά σας, που θα βελτιώσουν συνολικά την ποιότητα ζωής σας

   Γιατί όλες οι υπηρεσίες παρέχονται αποκλειστικά και μόνο στην κλινική μας

Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Βασίλης Πρωτογέρου

Δημήτριος Μπορούσας

Κωνσταντίνος Μακαρούνης