Φαρμακευτικη Θεραπεια Ανδρικης Υπογονιμοτητας

Η φαρμακευτική θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το σπέρμα ενός άνδρα.

Φαρμακευτική Θεραπεία

Τo μεγάλο λάθος που κάνουν πολλά ζευγάρια είναι ότι όταν διαγνωσθεί πρόβλημα υπογονιμότητας στον άνδρα καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση πιστεύοντας ότι το πρόβλημα δε λύνεται. Το πρόβλημα υπογονιμότητας στον άνδρα μεταφράζεται με διάφορες διαβαθμίσεις στην ποιότητα του σπέρματος :

 • Ασθενοσπερμία : <32% κινητά σπερματοζωάρια
 • Ολιγοσπερμία: <15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια/ ml σπέρματος
 • Τερατοσπερμία: <4% φυσιολογικές μορφές
 • Ολιγοασθενοτερατοσπερμία: Συνδυασμός των παραπάνω
 • Αζωοσπερμία : <1 εκατομμύριο σπερματοζωάρια/ml σπέρματος

Δώστε τέλος στο πρόβλημά σας. Επικοινωνήστε μαζί μας.

Αίτια Υπογονιμότητας Στον Άνδρα

Τα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν τις παραπάνω καταστάσεις είναι πολλά: από βλάβες/ μεταλλάξεις στο DNA που είναι μη θεραπεύσιμες, κιρσοκήλη που απαιτεί χειρουργική αντιμετώπιση μέχρι μια ουρολοίμωξη ή φλεγμονή του γεννητικού συστήματος που συνήθως είναι εύκολα θεραπεύσιμη με φαρμακευτική θεραπεία.

Αποτελέσματα

Η φαρμακευτική θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το σπέρμα ενός άνδρα έτσι είτε να αποφύγει το ζευγάρι τη διαδικασία της εξωσωματικής ή αν αυτό δεν είναι κατορθωτό να προσφέρει καλύτερης ποιότητας σπέρμα για να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γλυτώνοντας το ζευγάρι από την διαδικασία των πολλαπλών εξωσωματικών.

Τo μεγάλο λάθος που κάνουν πολλά ζευγάρια είναι ότι όταν διαγνωσθεί πρόβλημα υπογονιμότητας στον άνδρα καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση πιστεύοντας ότι το πρόβλημα δε λύνεται.

Είδη Φαρμακευτικής Θεραπείας Ανά Περίπτωση

Η φαρμακευτική θεραπεία της υπογονιμότητας μπορεί να είναι πολλών ειδών. Στις περιπτώσεις που το αίτιο είναι γνωστό η θεραπεία είναι στοχευμένη και κατευθυνόμενη. Στις φλεγμονές και λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος απαιτείται η χορήγηση ειδικού τύπου αντιβίωσης για να καταπολεμηθεί το αίτιο της φλεγμονής με συνδυασμό συχνά αντιοξειδωτικών ουσιών για να λυθεί έτσι το πρόβλημα της υπογονιμότητας.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει ορμονική διαταραχή η κατάλληλη ρύθμιση των ορμονών και εφόσον απαιτείται, συμπληρωματική χορήγηση ορμονών, θα συμβάλλουν στην αποκατάσταση του ορμονικού προφίλ του ασθενή και την αποκατάσταση της λειτουργίας του όρχεως.

Μια ειδική αλλά και πάρα πολύ συχνή περίπτωση είναι η ιδιοπαθής υπογονιμότητα. Μπορεί να εκδηλώνεται με διάφορες μορφές όπως ασθενοσπερμία, ολιγοσπερμία κλπ. χωρίς όμως να ανευρίσκεται κάποιος λόγος που συμβαίνει αυτή η διαταραχή. Αυτές οι περιπτώσεις υπογονιμότητας αντιμετωπίζονται με ειδική μορφή φαρμακευτικής θεραπείας.

Οι προσπάθειες που κάνουμε βασίζονται στο να διεγερθεί ο όρχις και να παράξει καλύτερης ποιότητας σπερματοζωάρια. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα στις περιπτώσεις αυτές υπογονιμότητας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και σε σημαντικό βαθμό από την κατάσταση στο εσωτερικό του όρχεως. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να είναι εύκολα γνωστό εκ των προτέρων γιατί ένα ίδιο σπερμοδιάγραμμα δύο υπογόνιμων ανδρών πχ ολιγοασθενοσπερμία, μπορεί να υποκρύπτει διαφορετικού βαθμού βλάβες στους όρχεις και κατά συνέπεια διαφορετική απάντηση στη θεραπεία.

Ψάχνετε άμεση λύση στο πρόβλημά σας;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΤΗΝ ANDROCLINIC

Γιατί οι γιατροί μας έχουν πάνω από 18 χρόνια εμπειρίας στο χώρο

  Γιατί πέρα από τις σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους που ακολουθούμε, παρέχουμε απλές, χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινότητά σας, που θα βελτιώσουν συνολικά την ποιότητα ζωής σας

  Γιατί όλες οι υπηρεσίες παρέχονται αποκλειστικά και μόνο στην κλινική μας

Η ομαδα μας

Βασίλης Πρωτογέρου

Δημήτριος Μπορούσας

Κωνσταντίνος Μακαρούνης

 • Σπερμοδιάγραμμα. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη εξέταση, ο ασθενής ενημερώνεται για την παραγωγή του σπέρματός του και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων.
 • Αιματολογικές εξετάσεις. Μετριούνται ειδικοί δείκτες που σχετίζονται με την παραγωγή σπέρματος
 • Ειδικό υπερηχογράφημα στους όρχεις

 

 • Ασθενοσπερμία, όπου λιγότερο από το 32% είναι τα κινητά σπερματοζωάρια
 • Ολιγοσπερμία, όπου υπάρχουν 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια / ml σπέρματος
 • Τερατοσπερμία, όπου μόνο το 4% έχει φυσιολογική μορφή
 • Αζωοσπερμία, όπου υπάρχουν 1 εκατομμύριο σπερματοζωάρια / ml σπέρματος
 • Ολιγοασθενοτερατοσπερμία, όπου περιλαμβάνει τον συνδυασμό των παραπάνω

 

Τα αίτια που συμβάλλουν στην ανδρική υπογονιμότητα είναι πολλά, όπως τα εξής:

 • Μεταλλάξεις στο DNA
 • Κιρσοκήλη
 • Ουρολοίμωξη
 • Φλεγμονές γεννητικού συστήματος

Η φαρμακευτική θεραπεία συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων, που θα μπορούσαν να αυξήσουν και τις πιθανότητες μιας επιτυχημένης φυσικής σύλληψης ή μιας εξωσωματικής.

Ανάλογα το αίτιο πρόκλησης της υπογονιμότητας, κρίνεται και το είδος της φαρμακευτικής θεραπείας:

 • Στην περίπτωση φλεγμονής ή λοίμωξης του γεννητικού συστήματος, χορηγείται αντιβιοτική αγωγή.
 • Εάν πρόκειται για κάποια ορμονική διαταραχή, τότε χορηγούνται ορμόνες για την κατάλληλη ρύθμιση των ορμονών.
 • Στην περίπτωση ιδιοπαθούς υπογονιμότητας, χορηγείται ειδική μορφή φαρμακευτικής θεραπείας.