ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ

Ο Αλκιβιάδης Γρηγοράκης είναι Χειρουργός Ουρολόγος.

Εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε το 1990.
Απέκτησε την ειδικότητα της Ουρολογίας εκπαιδευόμενος στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» και 6 μήνες στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» (εκπαίδευση στην Παιδοουρολογία).
Μετεκπαιδεύτηκε το 1997 στις ΗΠΑ ως Research Fellow στην Ουρογεννητική Ογκολογία στο Northwest Cancer Foundation, Seattle, WA, USA, υπό τον καθηγητή Gerald Murphy σε πρωτοποριακά προγράμματα έρευνας που αφορούσαν τον καρκίνο του προστάτη και το PSMA που μόλις είχε ανακαλυφθεί.
Το 1999 μετεκπαιδεύτηκε στην Επανορθωτική Ουρολογία και την χειρουργική της ουρήθρας στο Guy’s Hospital και στο University College Hospital, London, UK, υπό τον καθηγητή Anthony Mundy, διευθυντή του Institute of Urology.
Ταυτόχρονα μετά από επιτυχείς εξετάσεις απέκτησε τον τίτλο του Fellow of European Board of Urology (FEBU), ενώ ολοκλήρωσε τη διαδακτορική του διατριβή σε θέμα επί του καρκίνου του προστάτη. Το 2000 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Ιατρικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 2001 μετά επιτυχή κρίση διορίστηκε ως Επιμελητής Β’ Ουρολογίας στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά».
Το 2003 παράλληλα με την κλινική του εργασία στο Νοσοκομείο Μεταξά, αποσπάστηκε στο νεοσύστατο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικό», όπου συμμετείχε στην αρχική ομάδα ιατρών που οργάνωσαν και άνοιξαν το νοσοκομείο.
Αργότερα μετατέθηκε στο Νοσοκομείο Αττικό όπου εργάστηκε έως το 2008, οργανώνοντας και καλύπτοντας τις ουρολογικές ανάγκες του Νοσοκομείου, εξετάζοντας χιλιάδες ασθενείς σε εξωτερική βάση πραγματοποιώντας παράλληλα εκατοντάδες χειρουργικές επεμβάσεις που κάλυπταν όλο το φάσμα της Ουρολογίας.
Το 2008 μετά από επιτυχή κρίση διορίστηκε ως Επιμελητής Α’ στην Ουρολογική Κλινική του ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» όπου παρέμεινε προαγόμενος στον βαθμό του Διευθυντή ΕΣΥ Ουρολογίας.

Στα 20 και πλέον έτη εντατικής και συνεχούς εργασίας του σε μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς απέκτησε μεγάλη εμπειρία σε όλο το φάσμα της Ουρολογίας.
Ειδικότερα στην Ουρολογική Ογκολογία ασχολήθηκε από την αρχή της καριέρας του με τη χειρουργική θεραπεία των καρκίνων του ουροποιογεννητικού, καρκίνο προστάτη, κύστης, νεφρού, πέους-όρχεων.
Η εξειδίκευσή του στην Επανορθωτική Ουρολογία βοήθησε να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό λίαν περίπλοκων ογκολογικών και μη περιστατικών και να είναι από τους πρωτοπόρους στην χρήση σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών (Organ Adaptive Surgery). Ακολουθώντας τις εξελίξεις στην χειρουργική ελάχιστης επεμβατικότητας (minimal invasive surgery) ανέπτυξε στον Ευαγγελισμό την Λαπαροσκοπική Ουρολογία σε επεμβάσεις νεφρού και προστάτη, τόσο σε ογκολογικές (νεφρεκτομή, μερική νεφρεκτομή, ριζική προστατεκτομή), όσο και σε μη ογκολογικές επεμβάσεις (πυελοπλαστική, ημινεφρεκτομή, κύστεις νεφρού, στενώματα ουρητήρα, donor nephrectomy), διαπεριτοναϊκά ή οπισθοπεριτοναϊκά.

Στην Ενδοσκοπική Ουρολογία (Ενδοουρολογία) που ήταν εκ των πραγμάτων αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής νοσοκομειακής πραγματικότητας, απέκτησε μεγάλη εμπειρία στις διουρηθρικές επεμβάσεις του κατώτερου (κύστης, προστάτη, ουρήθρας) και του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος (ουρητηροσκόπηση, εύκαμπτη ουρητηρονεφροσκόπηση, διαδερμική νεφρoσκόπηση) σε ογκολογικές και μη επεμβάσεις και σε όλους τους τύπους της ουρολιθίασης.
Ειδικότερα τροποποίησε την τεχνική της TURIS διουρηθρικής προστατεκτομής (TURBE-PÒ) καθιστώντας την πρακτικά εφικτή για όλα τα μεγέθη των προστατικών αδενωμάτων ακόμα και για τα πολύ μεγάλα (>100cc).

Σε σχέση με την Επανορθωτική Ουρολογία που έχει εξειδικευθεί, ασχολήθηκε με την αποκατάσταση της ακράτειας ούρων, των στενωμάτων ουρητήρα όλων των τύπων, των στενωμάτων ουρήθρας, των ουροφόρων συριγγίων (κυστεοκολπικά, ουρητηροκολπικά, εντεροκυστικά, ουροδερματικά), των συγγενών διαμαρτιών και της αποκατάστασης μετατραυματικών επιπλοκών.

Είναι μέλος της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (HUA, EAU), έχοντας διατελέσει κατά καιρούς μέλος του ΔΣ της ΕΟΕ και πρόεδρος του Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας.
Έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια ως ομιλητής ή συντονιστής, έχοντας δώσει πλήθος διαλέξεων και έχοντας συγγράψει αριθμό επιστημονικών εργασιών δημοσιευμένων σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.