πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντα. Είναι αλήθεια ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται με το πέρασμα των χρόνων και εντοπίζεται κυρίως σε ηλικιωμένους, όμως ενδέχεται να εμφανιστεί και σε νεότερους ανθρώπους. Είναι μια κατάσταση που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους και γεννά αισθήματα ντροπής.

Τι ορίζεται ως ακράτεια ούρων;

 Ως ακράτεια ούρων ορίζεται η ακούσια απώλεια ούρων του ασθενούς, σε οποιονδήποτε βαθμό και αν συμβαίνει. Δεν πρόκειται για πάθηση, επομένως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλύτερα ως ένα σύμπτωμα.

Ποιοι είναι πιο πιθανόν να εμφανίζουν ακράτεια ούρων;

Όπως προαναφέρθηκε η ακράτεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, όμως εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες άνω των 50 ετών και σε άνδρες άνω των 65 ετών.

Ποια είναι τα είδη της ακράτειας;

Τα είδη της ακράτειας ούρων είναι τέσσερα, η ακράτεια από προσπάθεια, η επιτακτική ακράτεια, η μικτή ακράτεια και η ακράτεια υπερχείλισης.

  • Ακράτεια από προσπάθεια: ο συγκεκριμένος τύπος ακράτειας χαρακτηρίζεται από απώλεια μικρής ποσότητας ούρων με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης και χωρίς να υπάρχει αίσθημα ή επιθυμία ούρησης. Πιο συγκεκριμένα, η ακούσια απώλεια ούρων μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της άσκησης ή όταν ο ασθενής βήχει, φτερνίζεται ή γελάει.
  • Επιτακτική ακράτεια: σε αυτή την περίπτωση η απώλεια ούρων συνοδεύεται από έντονη επιθυμία για ούρηση. Οι ασθενείς δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στην τουαλέτα και αυτό το είδος ακράτειας επιδεινώνεται με την κατανάλωση συγκεκριμένων ροφημάτων(καφεΐνη, αλκοόλ). Ο συγκεκριμένος τύπος ακράτειας μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα συχνουρίας και νυκτουρίας.
  • Μικτή ακράτεια: η μικτή ακράτεια είναι ένας  τύπος ακράτειας που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των δύο προηγούμενων τύπων.
  • Ακράτεια υπερχείλισης: προκαλείται σε περιπτώσεις υπερπλήρωσης της ουροδόχου κύστης, εάν αυτή δεν αδειάζει καλά.

Ποια είναι τα αίτια πρόκλησής της;

Η ανδρική ακράτεια οφείλεται κατά κύριο λόγο σε προβλήματα του προστάτη. Πιο συγκεκριμένα, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια από τις συχνότερες αιτίες ακράτειας ούρων στους άνδρες. H αύξηση του μεγέθους του προστάτη φράζει την ουρήθρα και έτσι ενώ αρχικά εμποδίζει την ούρηση μέσω διαφόρων μηχανισμών που ενεργοποιούνται μπορεί τελικά με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσει σε ακράτεια.

Επίσης, η ακράτεια μπορεί να οφείλεται σε κάποια χειρουργική επέμβαση στο κάτω μέρος της κοιλιάς ή στην πύελο ή στον προστάτη. Μια χειρουργική επέμβαση σε αυτές τις περιοχές ενδέχεται να τραυματίσει κάποια νεύρα του ουροποιητικού συστήματος. Τέλος, η ακράτεια ούρων ενδέχεται να προκληθεί από νευρολογικές παθήσεις (Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ) ή να είναι απόρροια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Κάποιοι  παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί ότι ευθύνονται για την  εκδήλωση ακράτειας ούρων σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Οι παράγοντες αυτοί είναι οι κάτωθι:

  • Προχωρημένη ηλικία
  • Λήψη συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής (π.χ. διουρητικά)
  • Παχυσαρκία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Συχνές ουρολοιμώξεις

Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της ακράτειας ούρων;

Αρχικά, ο ουρολόγος λαμβάνει το λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται η κλινική εξέτασή του, η οποία περιλαμβάνει και νευρολογική εκτίμηση. Απαραίτητα για τη σωστή διάγνωση είναι η ανάλυση ούρων, ένας ουροδυναμικός έλεγχος και απεικονιστικές εξετάσεις όπως:

  • Κυστεοσκόπηση
  • Κυστεοουρηθογραφία
  • Υπερηχογράφημα ουροποιητικού συστήματος
  • Αξονική τομογραφία

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την ακράτεια ούρων;

Για την εύρεση της κατάλληλης θεραπείας είναι απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση της ακράτειας. Η εύρεση της αιτίας που την προκαλεί καθορίζει και σε μεγάλο βαθμό τη θεραπεία της. Σήμερα οι θεραπευτικές επιλογές για την ακράτεια ούρων είναι πολλές και το θεραπευτικό πλάνο σε κάθε περίπτωση είναι πλήρως εξατομικευμένο. Πιο συγκεκριμένα, κάποιοι τύποι ακράτειας μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητικά μέσα όπως:

  • Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής
  • Φυσικοθεραπεία (μέσω ασκήσεων του πυελικού εδάφους)
  • Ηλεκτροδιέγερση(ενισχύοντας τους μύες της πυέλου)
  • Περιορισμός υγρών που προκαλούν συχνοουρία (π.χ. καφές)
  • Χρήση καθετήρα
  • Ενδοκυστικές εγχύσεις αλλαντικής τοξίνης (botox) κ.ά.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα συντηρητικά μέτρα μπορεί να έχουν από φτωχή έως πολύ καλή αντιμετώπιση του προβλήματος και να βοηθήσουν την ποιότητας ζωής των ασθενών. Η ακράτεια προσπάθειας μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέσω σύγχρονων χειρουργικών μεθόδων. Ειδικότερα, χειρουργική αντιμετώπιση της ακράτειας περιλαμβάνει τοποθέτηση τεχνητού σφιγκτήρα ή ειδικών ταινιών, εξασφαλίζοντας στον ασθενή τον απόλυτο έλεγχο ούρησης.

Εάν πάσχετε από ακράτεια ούρων, επικοινωνήστε με την κλινική Androclinic το εξειδικευμένο κέντρο Μικροχειρουργικής, Επανορθωτικής Χειρουργικής Γεννητικών Οργάνων, Ρομποτικής & Ελάχιστα Επεμβατικών Θεραπειών Προστάτη, Ανδρικής Υπογονιμότητας & Στυτικής Δυσλειτουργίας. Οι έμπειροι Ανδρολόγοι μας βρίσκονται στη διάθεσή σας για να σας παρέχουν εξατομικευμένη θεραπεία.

Συχνοουρία

Τι ορίζεται ως συχνοουρία; Ως συχνοουρία ορίζεται η επιτακτική ανάγκη για ούρηση μικρού όγκου ούρων πάνω από 7-8 φορές την ημέρα. Επίσης, εάν ο ασθενής

Πόνος στους όρχεις

Η ορχεοδυνία ή απλούστερα ο πόνος στους όρχεις είναι ένα σύμπτωμα που προκαλεί έντονη ανησυχία στους ασθενείς. Ενδέχεται να εμφανιστεί στον έναν ή και στους